Home InfoDruštvo Obeležen 9.maj- Dan pobede nad fašizmom

Obeležen 9.maj- Dan pobede nad fašizmom

by Redakcija

Polaganjem venaca u Spomen parku – Tri heroja u Smederevu je obeležen Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Ove godine je obeleženo 77 godina od završetka Drugog svetskog rata i 72 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

Vence su kod spomenika u Parku tri heroja položile delegacije Grada Smedereva, Gradski odbor SPS – a, Gradski odbor SUBNORA – a, Udruženje potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova 1912 – 1918 i Udruženje potomaka ratnika 1912 –1918. godina.

Prisutnima se obratio Slavko Matijaš predstavnik Gradskog odbora SUBNORA – a.
„Danas obeležavamo Dan pobede, dan kada je pre 77 godina u ime poražene vojske fašističke Nemačke, u Berlinu 16 minuta posle ponoći, 9. maja 1945. godine feldmaršal Vilhem Hajtel, ispred sovjetskog maršala Georgi Žukova i britanskog generala Artur Tedera, potpisao bezuslovnu kapitulaciju, čime je zvanično završen Drugi svetski rat. U tom najvećem i najsurovijem ratu u istoriji čovečanstva učestvovala je 61 država na evropskom, azijskom i afričkom kontinentu, sa milijardu i sedamsto miliona stanovnika. Iako i dan danas nema potpunih podataka o ljudskim žrtvama procenjuje se da je živote izgubilo oko 50 miliona ljudi, od čega 31 milion civila a ranjeno je 35 miliona ljudi“, rekao je Slavko Matijaš u svom obraćanju prisutnima.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastajanju Evropske unije.


foto: Grad Smederevo

Slične vesti

1 comment

srbocetnik 09.05.2022 - 14:45

Kad procitate ,,fasisticke Nemacke “sve vam je jasno…

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!