Home Info Nušićevi dani 2016. – „Nušić je sam život“

Nušićevi dani 2016. – „Nušić je sam život“

by redakcija

Pozorišni festival "Nušićevi dani", 33. po redu, koji će biti održan od 1. do 16. aprila u Smederevu pod sloganom "Nušić je sam život", donosi šest predstava beogradskih pozorišta u glavnom delu programa, najavio je danas Centar za kulturu Smederevo.

Takmičarski deo festivala otvoriće 10. aprila "Paliluski roman" koju je, sa osnovom u tekstu Branislava Nušića "Iza Božjih leđa" režirao i adaptirao Egon Savin, a izvode je glumci Beogradskog dramskog pozorišta.

Na repertoaru će se naći i predstava "Strujosek" prema tekstu Aleksandra Radivojevića, u režiji Aleksandra Švabića i izvođenju ansambla Ateljea 212, zatim komad "Bizarno" Željka Hubača u režiji Snežane Trišić, a izvešće je glumci Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta.

Pozorište "Boško Buha" učestvuje sa predstavom "Majstori, majstori" Gorana Markovića u režiji Milana Karadžića, a glumci Kulturnog centra Čukarica gostuju sa projektom "Laki komad" prema tekstu Nebojše Romčevića i u režiji Nenada Gvozdenovića.

U selekciju smederevskog festivala ušla je "Klaustrofobična komedija" Zvezdara teatra, rađena po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Darka Bajića.

Nagrada za životno delo glumcu komičaru pripala je, kako je ranije objavljeno, Miri Banjac, koja prema oceni žirija "oživljava pravi humor, onaj najvredniji koji ima i dimenziju gorčine i apsurda i melanholije ili čak nežnosti"

"Mira Banjac je najubedljiviji stvaralac koji oživljava taj pravi humor sa mnogo dimenzija koji nije samo jednosmeran, nego uključuje u sebe različite konotacije, različita osećanja koja doživljava gledalac", naglasio je žiri.

Banjac je na jučerašnjoj konferenciji za novinare naglasila da je ljubav prema ljudima, posmatranje ljudi i njihovih sudbina u raznim oblastima delovanja, ono što je dovelo do njenih glumačkih postignuća, naglasivši da je Nušić za nju ostao "velika tajna, veliko oranje, veliko traganje, nedovoljno osvetljen bunker".

Objašnjavajući svoj odnos prema Nušiću, umetnica je rekla da on za nju nikada nije bio "jako smešan pisac, već stvaralac kadar da surove, životne teme pretoči u briljantni humor". "Nušić nas nije ismevao, on nas je potvrđivao", ocenila je Banjac.

Nušićeva nagrada za revitalizaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu dodeljena je rediteljki Milici Kralj, koja "pronalazi dimenziju apsurdnog života i pri tome ne vrši destrukciju originalnog Nušićevog dela niti njegovo nasilno izvitoperavanje".

U okviru segmenta festivala "U susret Nušićevim danima" i predfestivalskog programa, za 1. april je najavljena predstava "Gospodin poslanik" u režiji Radeta Vukotića i izvođenju ansambla pozorišta "Prizor", zatim predstava za decu "Autobiografija" (6. aprila), komad "Svet" u koprodukciji Doma kulture Staro selo i Doma kulture Kruševo (8. aprila) i "Karolina Nojber" Gradskog pozorišta "Abrašević" iz Valjeva (9. aprila).

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!