Home Info Novi uspeh mladog kompozitora Veljka Nenadića

Novi uspeh mladog kompozitora Veljka Nenadića

redakcija

Veljko Nenadić 17-godišnji mladi kompozitor i pijanista, učenik trećeg razreda srednje muzičke škole "Kosta Manojlović" iz Smedereva, ostvario je još jedan veliki uspeh, na takmičenju kompozitora "Piano Composition Fidelio u Španiji, bez starosnog ograničenja u konkurenciji brojnih profesionalaca

Na konkurs je pristiglo 157 kompozicija iz 24 zemlje sveta sa svih kontinenata. Nakon 5 kruga glasanja Veljko sa svojom kompozicijom "Melanholična noć", plasirao se u finale u prvih 12, gde je zauzeo odlično 6 mesto. U finalu Veljko je bio ubedljivo najmlađi učesnik i jedini koji nije profesionalac. U kakvoj je konkurenciji Veljko bio govori i to da je prvo mesto osvojio kompozitor, pijanista i dirgent iz Nemačke 57-godišnji Ratko Delorko, koji ima iza sebe 13 izdatih CD-a.

Treće mesto osvojio je profesor kompozicije Andrew List, sa najprestižnijeg svetskog univerziteta za muziku Berkli iz Bostona.

Ovo takmičenje je jedinstveno u svetu, po tome što sami učesnici-kompozitori glasaju. Naime, svaki kompozitor u grupi u kojoj se nađe, daje određeni broj poena svim kompozicijama, sem svojoj. Na taj način je bilo 5 krugova glasanja i na kraju finale.

Veljku je ovo veliki podstrek za dalji rad, a za dve nedelje ide u Moskvu sa svojim drugarima iz škole, na finale festivala Slovenske muzike, gde je prošle godine ostvario veliki uspeh i zajedno sa svojom drugaricom frulašicom Nedom Nikolić osvojio Gran pri. U Moskvi Veljko i Neda pored
takmičenja imaju zakazan 21. maja i samostalni koncert, zajedno sa svojim drugarima, ansamblom "Zvuci Balkana".

Veljko je komponovao i muziku za dokumentarni serijal "Zadnja kuća Srbija" koji se upravo ovih dana prikazuje na RTS. Krajem juna očekuje ga i snimanje CD-a za World music asocijaciju Srbije.

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!