Home InfoDruštvo Ni u Radincu neće otpad iz Železare

Ni u Radincu neće otpad iz Železare

by redakcija

Žitelji Radinca pobunili su se zbog odlaganja otpadne šljake iz Železare na lokaciji Segda – Jelen do u njihovom selu, pa su blokirali prilaz ovom mestu.

– Tražimo da se obustavi iznošenje šljake i da sve bude vraćeno u prethodno stanje. Tu su dva izvorišta vode za naše selo, pa strahujemo od ekološke katastrofe jer se ogromna količina šljake odlaže u neposrednoj blizini naših njiva i voćnjaka – kaže poljoprivrednik i predsednik udruženja pod nazivom "Smederevski domaćini" iz Radinca Ivan Milenković, insistirajući na obaveštenju o tome ko je odluku o deponovanju bez saglasnosti Saveta MZ.

Nedavno su i ljudi iz sela Vranovo protestovali zbog istog problema, a još nije razjašnjeno ko je nadležan za ovaj problem: država ili kineska kompanija "Hestil Srbija". Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine ogorčene domaćine upućuje na Zakon o Železari i na Ministarstvo privrede koje, opet, tvrdi da s tim nema nikakve veze.

Ipak, Zakon o sticanju prava svojine na zemljištu, objektima i vodovima privrednog društva za proizvodnju čelika "Železara Smederevo" precizira da se na sve vrste troske "neće primenjivati zakon kojim se uređuje upravljanje otpadom, kao i da nadzor nad primenom ovog akta vrši ministarstvo nadležno za poslove privrede".

TROSKA

Pomenuti zakon o Železari propisuje i da se sve vrste troske – nastale u procesu proizvodnje gvožđa i čelika – mogu koristiti kao građevinski materijali, ako ispunjavaju srpske standarde.

J.Ilić
 

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!