Home InfoDešavanje Nesvakidašnje veče: Gastro – naučni šou u baru

Nesvakidašnje veče: Gastro – naučni šou u baru

by redakcija

Centrala Gastro bar priredio je sugrađanima i sugrađankama jedno neobično veče. “Koktel nauke” objedinio je na prvi pogled nespojive stvari. Koktel majstor Juraj Kozmaj iz Kultura bara u Beogradu pripremao je koktele za ovu priliku posebno osmišljene u tri ukusa i arome (Yellow, Turquose i Siena).

Naučnik Milan Popović, poznat po radu na popularizaciji nauke u našoj zemlji, imao je atraktivne performanse u skladu sa temama večeri. Tačnije, pričalo se (ali i demonstriralo) o osobinama vodonika, suvog leda (koji primenu ima i u pravljenju koktela), ugljen – monoksida i ugljen – dioksida pa je bilo varnica, vatre, pare i raznih eksperimenata koje su Smederevci znatiželjno posmatrali sa šetališta.

Podsećamo, Centrala Gastro bar je prvi ovog tipa u Smederevu jer ga od ostalih razlikuje odluka da bude prostor namenjen nepušačima.

Tu je dozvoljena samo konzumacija duvanskih proizvoda koji nemaju štetna sagorevanja, što je takođe bila i ideja vodilja za osmišljavanje ove večeri:

Od početka se trudimo da ponudimo sugrađanima drugačiju, izvrsnu kuhinju, izbor pića, atmosferu, pa je odluka da zabranimo pušenje išla u korak sa tim pristupom da budemo prvi, inovativni i drugačiji.

Naši gosti su mladi ljudi, porodice, poslovni ljudi koji idu u korak sa trendovima i izlasci u restoran posle kojih se neće osećati na duvanski dim su za njih jedan veliki razlog da se kod nas iznova vraćaju.

Naravno, ima i izazova, ima pušača koji odlaze kada čuju da su u lokalu dozvoljene samo alternative, ali iskreno se nadam da će trend nepušačkih lokala koji su u razvijenim zemljama obavezni, a u Beogradu sve češći izbor ugostitelja, zaživeti i kod nas u Smederevu – kaže za SDCafe.rs, vlasnik Centrala Gastro bara.

Sa aspekta nauke, duvanski dim je odavno poznat kao višestruko opasan ne samo za pušače već i njihovo okruženje. Alternativni proizvodi koji su u ponudi značajno smanjuju te štetne efekte, a to je i ovom prilikom bilo poručeno.

Zainteresovani su mogli da izmere prisustvo ugljen – monoksida u organizmu i brojke na displeju su pokazale veliku razliku u očitanim vrednostima u slučaju pušača i onih koji koriste elektronske zamene bilo kog tipa.

Otuda je i poruka naučnika Milana Popovića bila da, ako se već mora birati, onda treba izabrati ono što manje šteti nama i svima oko nas:

Moja je uloga ovde nešto drugačija nego inače, ja sam protivnik pušenja i trudim se da budem sportista koliko mogu, ali dobio sam zadatak od duvanske kompanije da testiram ove njihove uređaje i da ih uporedim sa običnim cigaretama.

Moja lepša polovina je korisnik tog aparata već dugo i moram da kažem da sam se ja, pre svih tih istraživanja koje smo radili, mnogo više plašio za njeno zdravlje nego što se plašim danas.

 I ako baš morate da pušite i zadovoljite svoju potrebu za nikotinom, ako ne možete da ostavite cigarete, najiskrenije mislim da je ovo mnogo bolja alternativa.

Drago mi je što sada i kod nas postoje lokali u koje kada izađete neće morati posle toga da kompletno perete garderobu i nećete tim izlaskom uništiti svoja pluća.    

Inače, za 15 godina bavljenja promocijom nauke u preko 400 raznih nastupa, od bioskopskih sala, holova, pa bio sam čak i u jednoj zgradi koja je pod zaštitom UNESCO-a,  po prvi put evo sada radim u jednom kafiću ili restoranu.

Nikada mi publika nije bila bliža, zato mi je više stalo do njihovih reakcija nego kada sam na bini – kaže Popović za SDCafe.rs. A te reakcije su bile zaista dobre, atmosfera prijatna.

Koktela je bilo za svačiji ukus, a sve to upotpunila je i prateća gastronomska ponuda od raznih sastojaka i kombinacija ukusa povrća, ribe i morskih plodova. Sve u svemu, bilo je to prijatno veče, pravo osveženje za uobičajene prilike u Smederevu.   

 

 

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!