Home Info Nepoštovanje medjunarodnih normi za tender

Nepoštovanje medjunarodnih normi za tender

by redakcija

Saradnik Ekonomskog instituta Mahmud Bušatlija ocenio je u petak da se u slučaju tendera za dokapitalizaciju Železare Smederevo, na koji je jedinu validnu ponudu dosavila američka kompanija Esmark, nisu poštovane medjunarodne norme za takve procedure.

"Sama činjenica da se u postupku davanja ponuda za Železaru Smederevo znalo ko je ponudu dao ukazuje da se ne poštuju medjunarodne norme za tendere", kazao je on agenciji Beta.

Kako je objasnio, "da bi tender bio uspešan morate da imate bar tri valjane ponude, a kad imate samo jednu za koju država tvrdi da je dobra bez ikakve provere, onda ne znam kako će se završiti taj proces i šta je benefit od te privatizacije".

Bušatlija je rekao da je omogućeno da se spekuliše koja je ponuda dobra, a koja nije i podvukao da mu nije jasno kako je premijer Aleksandar Vučić mogao da zna da su samo tri ponude dobre, a ostale ne.

"Čitav postupak je van javnosti, niti se zna šta je cilj same prodaje državnog kapitala, ni pod kojim se uslovima nudi na prodaju i sad se spekuliše na koji način će se pregovarati sa jedinom firmom koja navodno ima uspešnu ponudu", ocenio je Bušatlija.

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!