Home InfoDruštvo Nema struje na protestu?

Nema struje na protestu?

redakcija

Lokalna samouprava i crkvena opština odlučili su, uoči protesta najavljenog zbog zabrane nastupa pevača Vlada Georgieva u Smederevu, da građanima koje žele da iskažu svoj bunt na gradskom trgu, onemoguće pristup priključku za električnu energiju. Tako gradske vlasti nastavljaju sa već ustaljenom praksom kršenja građanskih prava i sloboda predviđenih Ustavom Republike Srbije, u ovom slučaju, prava na okupljanje i slobodu izražavanja, iako svi građani Smedereva podjednako, kroz gradsku kasu, plaćaju javnu rasvetu koja svima mora da bude dostupna.

– Zakazani građanski protest ćemo održati, svetlo u našim glavama ne možete ugasiti – odlučni su građani okupljeni u neformalnoj fejsbuk grupi “Koncert Vlada Georgieva – ipak ćemo održati”.
Saopštavaju da se, kako se približava čas protesta protiv samovolje onih koji odlučuju, sve jače steže obruč oko građanske slobode.

– Administratori naše grupe uredno su policiji prijavili okupljanje. Još u ponedeljak o tome je obaveštena Gradska uprava Smedereva uz molbu da omoguće pristup priključku na struju. Tri dana niko nije odgovorio, a onda je stiglo „ograđivanje“ da oni nisu nadležni za to. Ni EPS nije nadležan, rečeno je u tom preduzeću. Uredno smo dostavili dopis i JKP „Zelenilo i groblja“ koje je, navodno, nadležno za obezbeđivanje struje – navodi se u saopštenju na fejsbuk stranici ove grupe.

Kažu da su, u međuvremenu, predstavnici građana, za svaki slučaj obezbedili alternativno napajanje električnom energijom iz crkve na trgu.
-Čvrsto nam je obećano da će iz hrama dati priključak za skup, uz reči da „crkva pripada svim građanima, da do sada nikoga nisu odbili, pogotovo što je Vlado Georgiev svojevremeno svojom pesmom pomogao izgradnju hrama „Sveti Luka“ u naselju Carina“.

Dan pred okupljanje crkveni velikodostojnici povukli su svoju reč i odobrili napajanje samo do 18 časova, iako znaju da je skup zakazan za 20,30 h! – saopštavaju predstavnici građana.

Dodaju da su građani Smedereva odlučni u odbrani slobode mišljenja, izražavanja, izbora… Zato ih nove zabrane, uskraćivanja osnovnih prava, pa i struje koja je javno dobro, još više ujedinjuju.

J.V.

Izvor: Smederevske novine

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!