Home InfoDruštvo Nedelja prava javnosti da zna u Smederevu

Nedelja prava javnosti da zna u Smederevu

by redakcija

Prva "Nedelja prava javnosti da zna" u Srbiji počinje u ponedeljak 24. septembra a završava se u petak 28. septembra obeležavanjem  "Međunarodnog dana prava javnosti da zna".

Sa ciljem informisanja građana o ovom važnom pravu u okviru kampanje "Srbija do informacija",  danas će se u Smerderevu održati ulična akcija pod nazivom “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?” na Gradskom trgu, od 11 do 13 časova. 

Na akcijama će građani moći da preko Deda Mraza pošalju pismo u kojem će tražiti određene informacije od javnog značaja.

Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija. Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac.

Ulične akcije pod nazivom "Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?" biće održane i u Prijepolju, Užicu, Valjevu i Somboru.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!