Home Zanimljivosti Naučite ljubimca da spava celu noć

Naučite ljubimca da spava celu noć

redakcija

Ako imate problema sa spavanjem koje uzrokuju vaši ljubimci, možda će vam biti malo lakše kada saznate da niste jedini. Prema nedavnim istraživanjima, čak 53 odsto vlasnika kućnih ljubimaca svako veče bude njihovi četvoronožni prijatelji, a čak 35 odsto njih se budi usled lajanja ili preteranog mijaukanja.

Stručnjaci tvrde da poremećaj u spavanju kod životinja traje u zavisnosti od vrste, količine aktivnosti koju ima tokom dana ali i od ličnosti pojedine životinje. 

Kako biste mogli da promenite ovakvo ponašanje, morate prvo da ga razumete. Neki stručnjaci kažu kako životinje bude svoje vlasnike kako bi se igrale i takvo ponašanje je najčešće kod mačaka. Druge životinje se bude u skladu sa rutinom. 

Ako ste svog psa zbog ranijeg posla izvodili u šetnju svakog jutra u 6 časova, on će nastaviti da se budi u to vreme bez obzira na to što sada možete da spavate znatno duže. 

Isto se desi i ako mačka mijauče u 3 ujutro a vi je nahranite. Budite sigurni da će vas i naredne noći sačekati isti scenario. 

Ponekada životinje bude svoje vlasnike sa dobrim razlogom, ako su bolesne ili predosete da će se nešto loše desiti. 

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da naviknete svog ljubimca da spava celu noć: 

1. Izbacite frizbi iz igre 

Postoji teorija koja kaže da su psi poput sportista, što više vežbaju – više aktivnosti im je potrebno. Zato ako želite da vaš pas bude više lenj, smanjite količinu aktivnosti tokom dana. 

2. Izbacite ih iz spavaće sobe, ili barem iz kreveta 

Ako životinji dozvolite da deli krevet sa vama, sami tražite ometanje tokom noći. Ako je mačka ta koja vas ometa, ignorišite je i vremenom će prestati, jer ako mačku izbacite iz sobe, osigurali ste sebi celu noć mijaukanja. 

3. Zadržite rutinu 

Ako cele nedelje ustajete u 7, nemojte se čuditi što pas nema nameru da nedelju provede spavajući. Psi ne znaju dane u nedelji i svako jutro će se buditi u isto vreme. 

4. Osigurajte im njihovo mesto 

Psu ili mački treba korpa ili mesto gde će spavati. Pri tom je važno da ih ne selite stalno, već da uvek spavaju na istom mestu. 

5. Ptice vole da im pokrijete kavez 

Ptice vole da budu u mraku dok spavaju baš kao i ljudi. Ako slučajno imate miša ili hrčka kao kućnog ljubimca, ne stavljajte ga blizu kreveta pošto su ove životinje aktivne noću. 

6. Znakovi bolesti 

I životinje mogu da budu bolesne baš kao i ljudi. ako se ponašanje vašeg ljubimca iznenada promeni, nešto nije u redu. Najbolje je da ga odvedete kod veterinara kako biste videli o čemu se tačno radi. 

7. Smirite se 

Životinje su kopije svojih vlasnika i lako se dogodi da svoju nervozu prenesete na svog ljubimca. Zato uvek gledajte da budete smireni.

Izvor: index.hr

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!