Home InfoHronika Nastavak suđenja za Aferu „Indeks“

Nastavak suđenja za Aferu „Indeks“

by redakcija

Suđenje za korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu traje pet godina, optuženi profesori napredovali na funkcijama. Većina njih pored rukovodećih fotelja istovremeno sedi i na optuženičkoj klupi.

Afera „Indeks“ je „diplomirala“, optuženi profesori napredovali su na funkcijama, a većina njih pored rukovodećih fotelja istovremeno sedi i na optuženičkoj klupi, gde bi ponovo trebalo da sednu – danas. Suđenje profesorima Pravnog fakulteta u Kragujevcu, optuženim za prodavanje ispita i primanje mita, u Višem sudu u Smederevu traje gotovo pet godina, a presuda nije na pomolu.

Optuženo je 87 osoba, među kojima 23 profesora za ukupno 159 krivičnih dela, od kojih 114 dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja. Suđenje je sada u fazi izvođenja pisanih dokaza. Čitaju se zapisnici sa ispita, indeksi, policijski izveštaji. Posle toga uslediće izvođenje dokaza koje je prikupio policijski islednik „insajder“. Reč je o snimcima i audio-materijalu praćenih profesora.

Do sada su saslušani svi optuženi i oko 60 svedoka. Suđenje prate i jake opstrukcije. Glavni pretres često se odlaže zbog nedolaska branilaca, jer profesore zastupa stotinak advokata. Među njima ima i renomiranih, koji rade „velike“ predmete pred Specijalnim sudom, tako da im je to često opravdanje za izostanke.

Predsednica Višeg suda i predsednica veća sudija u ovom predmetu, Slađana Bojković, do sada je izrekla više kazni, a prema njenim rečima, nema bojazni za eventualnu zastarelost, jer su profersori optuženi za produženo krivično delo primanja mita, za koje apsolutna zastarelost nastaje za 30 godina.

„Indeks“ je otvoren hapšenjima profesora u februaru 2007. godine, a dve optužnice podignute su na isteku te i početkom 2008. Glavni pretres je iz osmog pokušaja, počeo u septembru 2009. godine. Posle reforme, suđenje je vraćeno na početak.

Poriču krivicu

Optuženi se terete da su za pozitivne ocene bez polaganja ispita uzimali 500 do 1.000 evra, dok je tarifa za lažne diplome navodno iznosila od 12.000 do 16.000 evra. Svi su negirali krivicu.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!