Home Info Naprednjaci sami sebi uskratili kvorum u Smederevu

Naprednjaci sami sebi uskratili kvorum u Smederevu

by redakcija

Uprkos predlogu za smenu predsednika Skupštine grada u Smederevu Bogoljuba Spasojevića, koji je podnela trećina od ukupnog broja odbornika iz redova vladajuće Srpske napredne stranke, vlast nije imala većinu da se on uvrsti u dnevni red. Jer, većina naprednjaka je napustila sednicu, a onda više nije postojao kvorum…

Prethodno je odbornik SNS Bojan Teofilović, kao dopunu dnevnog reda sednice održane u ponedeljak, podneo predlog za razrešenje predsednika Skupštine, koji je potpisalo 26 od ukupno 70 narodnih predstavnika.

– Iako to nije sasvim u skladu sa Poslovnikom, da ne biste pomislili kako po svaku cenu želim da ostanem na ovom mestu, stavljam predlog na glasanje. Ovde nisam na stalnom radu i ne primam platu, pa mi nije bitno da li ću ostati ili ne – poručio je Spasojević, ali se ispostavilo da je za bilo samo 26 od 54 prisutna odbornika, što znači da predlog nije imao većinu za razmatranje.

To je dovelo do opšte pometnje u lokalnoj vlasti koja je, uz podršku socijalista, bila uverena u to da ima većinu za smenu Spasojevića. Ali, neko je prekršio dogovor, pa se dogodio paradoks da je većina odbornika SNS napustila sednicu i, praktično, sama sebi uskratila kvorum za rad.

Bolji poznavaoci lokalnih političkih (ne)prilika tvrde da je ovo samo posledica višegodišnjeg raskola u redovima SNS. Podsećaju i na to da je gradonačelnik Jasna Avramović pre izvesog vremena izgubila podršku većine odbornika svoje stranke, a nepomirljivo su joj suprotstavljeni čelnici Gradskog odbora naprednjaka – Jasmina Vojinović, Jovan Beč, Vesna Kiš Kostić i Dejan Stošić.

Kulminacija je bilo smenjivanje "njenih" kadrova sa najodgovornijih funkcija, uz postavljanje ljudi naklonjenih drugom krilu SNS, a predsednik Skupštine Bogoljub Spasojević je jedan od poslednjih saradnika koji su ostali lojalni Jasni Avramović. Iako formalno nije član Srpske napredne stranke, na prethodnim izborima je bio drugi na njenoj listi i ovlašćen za potpisivanje koalicionog sporazuma sa socijalistima.

ROĐENDAN

NA molbu da prokomentariše raskol u vladajućoj stranci i (ne)očekivani prekid skupštinske sednice, gradonačelnik Jasna Avramović je kratko poručila: "Danas mi je rođendan, a na rođendan ne dajem izjave za medije"!

KANDIDAT

ZBOG nedostatka kvoruma i posle pauze od 15 minuta, sednica nije ni održana u ponedeljak, a nova je zakazana za 13. decembar. Nezvanično se saznaje da bi novi predsednik Skupštine grada trebalo da bude šef odborničke grupe SNS Vesna Kiš Kostić.

 

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!