Home InfoHronika Najveća lubenica teška 35 kila, pobednica među dinjama teška čak 13,9

Najveća lubenica teška 35 kila, pobednica među dinjama teška čak 13,9

redakcija

Žiri je izabrao najveću i najslađu lubenicu i dinju. Najveća lubenica na "Bostanijadi" teška je 35 kilograma, a odgajio ju je Dejan Mitrašinović iz Osipaonice.

Najveću dinju od 13,9 kilograma imao je Bojan Janković, takođe iz Osipaonice.
Najsladju lubenicu sa 13,2 odsto šećera odgajio je Dejan Mitrašinović, a dinju sa 13,6 odsto šećera Dejan Miljković iz Osipaonice.

 

Svoje proizvode u takmičarskoj konkurenciji predstavilo je 17 izlagača iz Osipaonice, Lugavčine i Batuše.

– Proizvodnja bostana obavlja se na oko 300 hektara, od ukupno oko 3.000 hektara oranica, gde su kukuruz i pšenica najzastupljenije kulture – objasnio je Tanjugu predsednik Saveta MZ Osipaonica Dobrica Marković.

Tradicija proizvodnje bostana u ovom kraju duga je više od 100 godina, a od oko 250 uzgajivača bostana pre pet godina, broj meštana ovog sela koji se opredelio za "najslađu" povrtarsku kulturu udvostručen je.

Marković je dodao da Osipaonica, sa najvećim brojem proizvođača bostana u tom kraju, ima oko 1.500 kuća i oko 5.500 stanovnika, od kojih su retki meštani koji ne uzgajaju bostan, bar za sopstvene potrebe.

Ovogodišnja "Bostanijada" održana je 11. put pod pokroviteljstvom grada Smedereva, a generalni sponzor je kompanija Ju-es-stil Srbija.

Izvor: Blic

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!