Home ZanimljivostiPutovanja Najranjivija mesta na klimatske promene

Najranjivija mesta na klimatske promene

redakcija

Proleće dolazi ranije. Kiše padaju previše često ili ne padaju uopšte. Toplije vreme čini da se životinje, biljke i mikrobi kreću u novim pravcima. Ovakva premeštanja samo su neke od promena koje se već dešavaju kao rezultat povećanih količina ugljen-dioksida u našoj atmosferi.

 

Međutim, koja mesta – Arktička tundra ili kišne šume Amazona, su najranjivija na klimatske promene? 

Tim istraživača pokušao je da donese ovu procenu objavljenu u žurnalu “Nature Climate Change”. 

Njihove procene bazirane su na tome koliko je neki ekosistem nedirnut kao i tome koliko klimatskih promena može da izdrži. Oni sugerišu da će visoke geografske širine i visoke nadmorske visine doživeti najviše promena. 

Međutim, ovo nije cela priča. Kada se sve uzme u obzir, najranjiviji regioni uključuju južnu Aziju, centralnu Evropu i istočnu Južnu Ameriku i severnu Australiju zahvaljujući kombinaciji klimama koje se menjaju i narušene prirode. 

Ova analiza sada može da pomogne naporima za očuvanje prirode – stabilnija područja trebalo bi nadzirati, međutim, lokacije koje su najviše oštećene i koje se najviše menjaju zahtevaju sve – od obnavljanja prostora za život pa do potencijalnog premeštanja životinjskih vrsta. 

Ovi podaci pokazuju koliko je ljudski uticaj na svet postao snažan i da je došlo vreme da ljudska rasa preuzme odgovornost za svoje postupke – zaključuju naučnici. 

Izvor: B92

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!