Home ZanimljivostiPoznati Na današnji dan rođena Agata Kristi

Na današnji dan rođena Agata Kristi

redakcija

Britanska književnica "kraljica misterije" i tvorac čuvenog Herkula Poaroa, Agata Kristi rođena je na današnji dan pre 124 godine u Torkiju kao ćerka Frederika Alve Milera i Klarise Margaret Miler.

  

Čuvena književnica je tokom svoje karijere duge duže od pola veka napisala 79 knjiga, od toga 66 kriminalističkih romana, ali i više zbirki kratkih priča i drugih dela koja su prodata u više od dve milijarde primeraka širom sveta i prevedena na više od 50 jezika. 

Prema "Ginisovoj knjizi rekorda" najprodavaniji je autor svih vremena i zanimljivo je da je zabeleženo da su jedino Biblija i Šekspirova dela doživela veću prodaju od romana Agate Kristi. 

Njena predstava "Mišolovka" drži rekord najdužeg prikazivanja u Londonu, prvi je put prikazana 25. novembra 1952. godine, a ukupno je odigrano više od 25.000 predstava. Godine 2013. proglašena je za najboljeg pisca detektivskih priča, a njen roman "Ubistvo Rodžera Akrojda" za najbolji krimi roman svih vremena. 

Za vreme Prvog svetskog rata, Agata Kristi je radila u bolnici kao medicinska sestra, a prema njenim rečima to je "jedna od najplemenitijih profesija koje da čovek može da radi". 

Kasnije je radila u bolničkoj apoteci, što je imalo veliki uticaj na njen književni rad, jer mnoga ubistva u njenim knjigama su izvršena uz pomoć otrova. 

Godine 1914. udala se za pukovnika avijatičara pri Kraljevskim avio trupama Arčibalda Kristija sa kojim je imala ćerku, Rozalind Hiks.

Prvi roman Agate Kristi "Misteriozna afera u Stajlzu" objavljen je 1920. godine, a tokom tog braka koji je trajao do 1928. godine izdala je šest romana, zbirku pripovedaka, te objavila nekoliko kratkih priča u raznim časopisima. 

Kristi se veoma zanimala za arheologiju, pa se 1930. godine udala za arheologa Maksa Malovana, sa kojim se zbližila nakon saradnje na arheološkim iskopavanjima. U braku su bili 46 godina, sve do njene smrti. 

Često je u svojim pričama koristila postavke koje su dobro poznate, a putovanja sa Malovanom po Bliskom istoku doprinela su da upravo ta regija bude mesto dešavanja u nekoliko njenih romana. 

Godine 1932. Kristi je objavila prvi od šest romana pod pseudonimom Meri Vestmakot. Bila je to dobro čuvana tajna sve do 1949. godine kada je časopis "Sunday Times" otkrio da je Vestmakot zapravo Agata Kristi. 

Neki od njenih najpoznatijih romana su Zavesa, Ubistvo u Orijent ekspresu, Deset malih crnaca, Mačka među golubovima, Ubistva po abecedi i drugi. 

Umrla je prirodnom smrću, 12. januara 1976. godine u svojoj kući u Volingfordu blizu Oksforda, u 86. godini života. 

Većina njenih knjiga i kratkih priča adaptirane su u filmove, neke i više puta i dan danas ne gube na atraktivnosti.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!