Home Info Nagrada „Rade Tomić“ Goranu Đorđeviću

Nagrada „Rade Tomić“ Goranu Đorđeviću

redakcija

Književnik Goran Đorđević iz Smedereva dobitnik je nagrade "Rade Tomić" za 2013. godinu i sveukupni pobednik istoimenog pesničkog konkursa koji već trinaest godina organizuje knjaževački književni klub "Branko Miljković".

Dobitnik nagrade "Rade Tomić" za 2013. godinu je književnik Goran Đorđević iz Smedereva.

Na ovogodišnjem konkursu učestvovalo je 198 autora iz Srbije i inostranstva sa 69 rukopisa pesničkih zbirki i 129 ciklusa pesama.

Stručni žiri koji su činili književnici Srba Ignjatović, Stojan Bogradnović i Obren Ristić prvu  nagradu Goranu Đorđeviću dodelio je  za rukopis "Dodirnuti tišinu", dok je prva nagrada u kategoriji ciklusa pesama dodeljena ravnopravno Radojici Perišiću iz Nove Varoši za sonetni venac "Dolazak po vencu" i Mileni Marković iz Gornjeg Milanovca za sonetni venac "Ovenčani večnik".

Ovogodišnji pobednik konkursa "Rade Tomić", Goran Đorđević, rođen je u Kolarima kod Smedereva 1952. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Smederevu, a studije jugoslovenske književnosti i srpsko-hrvatskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Piše poeziju, književnu kritiku i radove iz istorije književnosti. Dobitnik je većeg broja 
 domaćih i inostranih nagrada nagrada za književno stvaralaštvo. Dugogodišnji je direktor Međunarodnog festivala poezije "Smederevska pesnička jesen".

Nagrade su autorima svečano uručene na književnoj večeri u Domu kulture, na kojoj su knjaževačanima oni predstavili deo svog pesničkog stvaralaštva.

Književni konkurs "Rade Tomić" pokrenuli su članovi knjaževačkog književnog kluba "Branko Miljković" u znak sećanja na svog sugrađanina, pesnika Radeta Tomića, poreklom iz sela Papratna, koji je sebe i svoj životni vek posvetio poeziji.

Izvor: RTS

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!