Home InfoKultura Nagrada „Niko Garone“, novinarki Zorici Dimitrijević

Nagrada „Niko Garone“, novinarki Zorici Dimitrijević

by redakcija

Ovogodišnja dobitnica nagrade Niko Garone, koja je namenjena pojedincima, redakcijama i medijskim kućama kao priznanje za naročito posvećen, stručan i kontinuiran rad, se dodeljuje Zorici Dimitrijević, novinarki portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org. Nagrada Niko Garone je ustanovljena je od strane pozorišta PATOS iz Smedereva na međunarodnom multimedijalnom festivalu Patosoffiranje 2014. godine, predloge i odluku o nagradi donose svi prethodni dobitnici ovog priznanja. Vašim radom i zalaganjem mediji nisu samo izvestioci o kulturi, već postaju i njen važan deo. Uručenje Nagrade biće priređeno u narednoj godini prvom prilikom kada epidemiološki uslovi budu povoljni.

U prilogu se nalazi obrazloženje stručne komisije, koju čine svi dosadašnji dobitnici ove nagrade (Redakcija Kulturnog dnevnika RTS-a; Portal za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org; novinari smederevskih medija Snežana Glišić i Dragan Pavlović; Kulturni dodatak lista Politika; Ana Tasić, teatrološkinja i pozorišna kritičarka dnevnog lista Politika; Sonja Ćirić, novinarka nedeljnika Vreme; Miška Knežević, novinarka i urednica Drugog programa Radio Beograda).

Niko Garone, čijim je imenom nazvana ova nagrada, je bio novinar i pozorišni kritičar italijanskog lista Republika, koji je posvećeno pratio i afirmisao savremenu italijansku i evropsku pozorišnu i plesnu scenu, a od 2005. godine, kroz aktivnosti omladinskog pozorišta PATOS i njihovog festivala Patosoffiranje, i nezavisnu kulturu u Srbiji i regionu. Autor je publikacije Nova lica Srbije i dokumentarnog filma o inkluzivnom pozorišnom projektu Nomad scena. Njegov sin je danas svetski priznati reditelj Mateo Garone. Niko Garone je preminuo u Rimu 2009. godine.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!