Home InfoHronika MEŠTANI SARAORACA BRANE PAROHA

MEŠTANI SARAORACA BRANE PAROHA

redakcija

Žitelji sela Saraorci kod Smedereva ne znaju šta ih je snašlo! Plaše se da će celo selo izaći na loš glas zbog njihovog sveštenika Blaže Ivkovića, koji je uhapšen u policijskoj akciji „Armagedon“ zbog sumnje da je iz Beograda naručivao video kasete i DVD-jeve s pedofilskim sadržajima.

Žika Trailović, bivši predsednik mesne zajednice Saraorci, kaže da je popa Blažu doveo u selo 1998. godine.

– Što se tiče zanata, mogu da kažem da je bio dobar! Nikad nije tražio pare po cenovniku, nego ko koliko ima. Sirotinju je sahranjivao besplatno. Da nije bilo njega, ne bismo imali crkvu. Ranije smo delili parohiju sa susednim selom Lozovik. Uz pomoć oca Blaže digli smo svoju crkvu. Ako je kriv, neka odgovara, ali nemojte da ga osuđujete pre vremena – kaže Trailović.

I sadašnji predsednik mesne zajednice Rade Petković kaže da je iznenađen hapšenjem.

– Neka istražni organi odrade svoj posao. Nama je bio dobar. Niko se na njega nije žalio. Ako se dokaže da je kriv, neka se ne vraća, a ako nije kriv, nastaviće da bude naš paroh – kaže Petković.

Čovek koji se dosta vremena provodio sa sveštenikom takođe ne veruje da je otac Blaža kriv.

– Dolazio mi je u kuću, družili smo se. On je živ čovek, duhovit… Zajedno smo komentarisali žene, a ako je tačno ovo što kaže policija, onda je dobro krio to svoje drugo lice, koje mi nismo videli – kaže Žika Pejić.

Nisu, međutim, svi meštani bili na strani oca Blaže.

– Mislim da on nije pedofil, ali je trgovac! Verujem da je pedofilske filmove naručivao za nekog drugog, a ne za sebe! Ima troje dece, svi su studenti i treba ih izdržavati – rekao je mladić, koji nije želeo da se predstavi.

Njegov komšija ima slično mišljenje.

– Mislim da je on naručivao porno-filmove, a da je slučajno dobio i porniće s decom. Tako se verovatno i njegovo ime našlo tu. Pričalo se da je bio intiman s nekim raspuštenicama, koje je zvao „grešnice“, ali ne verujem da je mogao da nasrće na decu – kaže jedan od meštana. 

Razveden
Otac Blaža Ivković razveden je i ima dva sina, koji studiraju bogosloviju, i ćerku koja studira na Filološkom fakultetu. Po kanonu Srpske pravoslavne crkve, nije mogao ponovo da se oženi, ali oni koji ga poznaju kažu da nije zamrzeo žene. Otac Blaža je rodom iz Zabrega kod Požarevca.

Predavao u školi
Kad je uvedena veronauka 2001. godine, otac Blaža je tri godine predavao taj predmet u Osnovnoj školi „Heroj Sveta Mladenović“ u Saraorcima.
– Bio je dobar prema deci i imao je dobar odnos s roditeljima. Nikad se niko nije požalio na njega. Delio je paketiće za Svetog Savu i organizovao je jednu ekskurziju – rekla je Jasmina Radunović, direktorka škole.

Izvor: Kurir

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!