Home InfoŠkolstvo Mesec srpskog: „Rodno osetljiv“ jezik, pravopis i još mogo toga

Mesec srpskog: „Rodno osetljiv“ jezik, pravopis i još mogo toga

by redakcija1

Ove godine povodom obeležavanja marta – meseca srpskog jezika, 13 podružnica Društva za srpski jezik i književnost, pripremilo je 51 aktivnost koja će se odvijati narednih nedelja u skoro 40 gradova. Među njima je i podružnica za Podunavski okrug pa su u planu dešavanja i u Smederevu.

Ideja je da se populariše ovaj školski predmet, kao i da se ukaže na značaj negovanja srpskog jezika i jezičke kulture, razvijanje čitalačkih navika i ljubavi prema književnosti, kao i negovanje saradničkih odnosa između učenika i nastavnika.

„Uzmi parče pravopisne torte“, radionica je koja će, 11. marta, od 18 sati đake okupiti u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju. Pripremile su je Olga Terzić, Ljudmila Vuković i Miljana Kravić.

„Nedaće sa rodno osetljivim jezikom i muke koje nas čekaju zbog toga“ – naziv je tribine koju će održati prof.dr Aleksandar Milanović. Milanović inače već duže vreme pokušava da skrene pažnju na ovu temu iz svog, stručnog ugla. Često govori i za medije, a ovoga puta u našem gradu će gostovati 13. marta, u Gimnaziji, od 19 sati.

Program „Oću da vi pojem vranjansko“ pripremila je Scenska sekcija Gimnazije u Smederevu. Ovo muzičko – poetsko veče je 14. marta u Gimnaziji. „Označi trenutak“ radionica, takođe je planirana za drugu nedelju marta, a održaće je nastavnice „Zmajeve“ škole, Vanja Stojković, Marija Pikulić, Ivana Paramantije.

„O piscima rečju i muzikom“ naziv je dramatizovanog intermedijalnog predavanja, koje je pod okriljem ovih programa, 18. marta, u Centru za kulturu. Realizovaće ga prof.dr Mina Đurić sa studentima, nastavnicima, saradnicima Filološkog fakulteta u Beogradu.

Kviz „Književnost i jezik istraži, na delu sad znanje pokaži!“ čije su autorke Olga Terzić, Miljana Kravić i Ljudmila Vuković, 26. marta, od 18 sati u Regionalnom centru.

Foto: Društvo za srpki jezik i književnost za Podunavski okrug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!