Home Info Među velikim poreskim dužnicima i 100 advokata, fudbalski klubovi i firme poznatih biznismena

Među velikim poreskim dužnicima i 100 advokata, fudbalski klubovi i firme poznatih biznismena

redakcija

Među 500 najvećih poreskih dužnika skoro svaka deveta firma je aktivna, a ukupan dug samo ovih preduzeća za poreze iznosi blizu 12 milijardi dinara. Među najvećim aktivnim dužnicima se nalaze firme biznismena poput Dragana Đurića, Milana Beka, Miroslava Bogićevića.
„Pink internešenel kompani“, u vlasništvu Željka Mitrovića, najveća je aktivna kompanija koja državi duguje 733 miliona dinara, ali je podnela zahtev za reprogram duga. Za njom slede „MD petrol“ sa 711 miliona dinara duga, dok se na trećem mestu nalazi Fabrika hartije „Božo Tomić“, čija su poreska dugovanja 678 miliona dinara.

Ukupan poreski dug fudbalskih klubova Smederevo, Vojvodina i Napredak iznosi 615 miliona dinara, dok KK Partizan državi duguje 136 miliona.
Sa spiska nisu izostale ni firme najvećih srpskih biznismena poput Milana Beka, čija Luka Beograd ima obavezu da na račun Poreske uprave uplati 194 miliona dinara, zatim Bogićevićeva Fabrika akumulatora Sombor – 106 miliona dinara i Đurićeva „Zekstra“, čije su obaveze blizu 130 miliona dinara. Luka Beograd, koja je u vlasništvu Milana Beka, podnela je zahtev za reprogram duga od 194 miliona. 
 
Ekonomista Boško Mijatović kaže da je u ovom trenutku najveće pitanje kako je Poreska uprava dozvolila da aktivne firme imaju velike poreske dugove jer ideja objave spiska poreskih dužnika nije da se javnost obavesti ko su dužnici, već da Poreska uprava radi svoj posao.
 
– Iako se firme nalaze u veoma teškoj poziciji, nema sumnje da su mnoga preduzeća izbegavala plaćanje poreza, ali to je očito normalan sport – kaže Mijatović.

Advokati duguju 661 milion dinara
Na listi 500 najvećih poreskih dužnika preduzetnika ima više od stotinu advokata, koji su napravili dug od 661 milion dinara. Advokat od koga država potražuje najviše jeste Branimir Gugl, čije obaveze dostižu blizu 11 miliona dinara. Prvi na ovom spisku dužnika je Proizvodno-trgovinska radnja „Drvoplast“ Dragana Čičića, koja duguje 114 miliona dinara. Tu su i naizgled dobrostojeće radnje poput „Stepinog vajata“, koji duguje 12 miliona dinara za poreze.

Katarina Marković/Stevan Veljović

Izvor: Blic

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!