Home Info Medalje u gađanju vojničkom puškom

Medalje u gađanju vojničkom puškom

by redakcija

Strelci Streljačke družine „Smederevo“ završili su ovogodišnju sezonu sa 11 ekipnih i pojedinačnih titula. Poslednje tri osvojene su juče na Prvenstvu Srbije, u gađanju vojničkom puškom, u Trsteniku. Slavili su u  obe discipline, 20 metaka ležeći i trostav 3 puta 10 metaka u ekipnoj konkurenciji, dok je pojedinačnu titulu  u Smederevo doneo Borivoje Provčin u disciplini trostav. Siniša Mašović, inače predsednik Streljačkog saveza Srbije i Smedereva i istoimene streljačke družine, osvojio je vicešampionsku titulu u disciplini 20 ležeći. Bolji od njega za krug bio je Saša Soboljev iz Streljačkog kluba „Čačak“ iz Borca. U šampionskoj ekipi „Smedereva“ gađao je i Novica Petrović, dok je Mihajlo Mašović gađao samo pojedinačno u disciplini 20 ležeći.

Streljački klub „Heroj Srba“ iz Smedereva, za koji su gađali Saša Ilić, Dejan Adamović i Aleksandar Stevanović, zauzeo je peto mesto u ležećem i šesto u trostavu.

– Streljački savez Srbije nije bio u mogućnosti da obezbedi kvalitetniju municiju, gađalo se mecima pravljenim sredinom pedesetih, pa su rezultati slabiji – istakao je Nenad Petković, generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije, koji je sa delegatom takmičenja Vitomirom Homanom i agilnim streljačkim radnikom iz Trstenika Draganom Savićem uručivao trofeje. – Ali, moramo da budemo uporni i da sačuvamo od zaborava ovu vitešku disciplinu sportskog streljaštva i zahvaljujemo se streljačkim radnicima Trstenika koji nam zdušno u tome pomažu organizacijom državnog šampionata četvrtu godinu za redom.

Gađanje vojničkom puškom ima tradiciju dužu od veka i po u Srbiji i najviteškija je disciplina streljačkog sporta. Visoki pokrovitelji „zemaljskog gađanja“ (državnog šampionata) ovim oružjem bile su sve krunisane srpske glave, ali i predsednici vlada. Posle Drugog svetskog rata predsednik države Tito je šampionu u ovoj disciplini darovao zlatan ručni sat. Tradicija darovanja šampiona se, na žalost, ugasila i pored nekoliko pokušaja streljačke organizacije da je obnovi.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!