Home Info Matković: Menadžment ugovor dobar za Železaru

Matković: Menadžment ugovor dobar za Železaru

redakcija

Menadžment ugovor kakav Vlada Srbije planira za Železaru Smederevo je prava stvar, izjavio je nekadašnji direktor te kompanije Duško Matković. Matković je izrazio spremnost da savetima i sugestijama pomogne u odlučivanju o srpskoj čeličani.

On je u intervjuu Radio Beogradu rekao da mu je žao što uprkos uloženom velikom naporu sa američkom kompanijom Esmark nije postignut dogovor s obzirom na to da se radi o poželjnom partneru.

"Menadžment ugovor kakav planira vlada je prava stvar za Železaru. Budući tim treba da ima jaku međunarodnu dimenziju ali treba uključiti i domaće stručnjake, pogotovo u delu logistike, tehnologije i komercijale", rekao je Matković. 

Čini mu se, kaže, da se prilike na tržištu čelika krećyu povoljno, te da će uz podršku vlade i premijera kakvu Železara ima, za dve do tri godine, i "uz krvav rad" i dobar menadžment, strateški partneri sami dolaziti u srpsku čeličanu. 

Za Matkovića je Železara "neophodan i najbolji privredni sistem koji Srbija ima" i drago mu je što su, kako kaže, vlada i premijer to shvatili i stali iza te kompanije. 

On je odbacio tvrdnje "takozvanih stručnjaka, analitičara, političara i biznismena stvorenih u tranziciji" da je Železara večiti gubitaš koga treba zatvoriti. 

"Dilema oko toga da li treba zatvoriti Železaru ili ne za mene ne postoji. Podelu u javnosti oko tog pitanja nazivam podelom na amatere i profesionalce. Profesionalci znaju da je Železara osnov funkcionisanja metaloprerađivačke industrije, namenske industrije i izvoza", kaže Matković. 

Prema njegovim rečima, proizvodi Železare, čak i bez viših faza obrade, mogu uvek da nađu kupca. Odbacuje i ocene da Železara ima višak radne snage i podseća da je u njegovo vreme (od 1991. do 2001.) u Železari i pridruženim kompanijama radilo ukupno 15.000 ljudi, od kojih 11.000 u Smederevu. 

"Danas, kada nema sankcija, kada je tržište otvoreno, nema razloga da dobar menadžment ne uposli svih 5.500 radnika", kaže Matković.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!