Home InfoDruštvo Majka buntom brani diplomu

Majka buntom brani diplomu

by redakcija

Nevena Tešić (60), profesorka sociologije, protestovala je u četvrtak na mostu Smederevo – Kovin, nezavodoljna zbog, kako kaže, zapošljavanja nestručnog kadra u smederevskim školama, dok njen sin sa fakultetskom diplomom ne može da dobije posao. Profesorka tvrdi da nije nameravala da izvrši samoubistvo, kako se mislilo, i da ju je policija na silu odvela u bolnicu. Najavljuje da će nastaviti javni protest.

Profesorka Tešić u četvrtak je dva sata sedela na pešačkoj stazi Kovinskog mosta, čitajući knjigu Radomira Konstatinovića “Filozofija palanke”. Pozvala je novinare kako bi skrenula pažnju javnosti na nepravdu i kršenje zakona u smederevskim školama.

– Učiteljica predaje istoriju u jednoj osnovnoj školi u Kovinu, apsolvent Branko Radičević je takođe nastavnik, dok moj sin koji je završio istoriju na Filozofskom fakultetu ne može da se zaposli. Zabranjeno mu je da radi u svom gradu. Osećamo se kao građani drugog reda – rekla je “Novostima” Tešićeva, inače profesorka sociologije u Srednjoj ekonomskoj školi.

Pre novinara, na most su stigli policija i hitna pomoć, misleći da žena želi da izvrši samoubistvo.

– Objasnila sam policajcima da nisam suicidna, niti psihički nestabilna, već revoltirana, a kao nezadovoljna majka mogu da sedim i gandijevski protestujem gde želim. Kad su čuli da dolaze novinari, šestoro policajaca me grubo, gotovo na silu uvelo u kola i odvelo kod psihijatra, ali sam odbila pregled. Nisam bolesna, ja sam samo građanin koji insistira da se poštuje zakon – tvrdi Tešićeva.

Kaže da je svoju borbu najpre pokušala da sprovede preko instutucija, ali nije uspela, pa je odlučila da ovako alarmira svest javnosti.

– Pošten čovek, pojedinac, nemoćan je u ovom društvu, jer kršenja zakona ima na sve strane, pa tako i u školstvu, koje bi moralo da bude stub društva. Primaju se nestručni ljudi, a stručnjaci su na birou. Razumem da novca nema, ali zakoni bi trebalo da se poštuju, inače smo izgubljeni – smatra profesorka.

VEZE I KORUPCIJA

Strašno je da je u ovoj državi dozvoljeno da ljudi poput mene, koji imaju diplomu, sede kod kuće, a da mnogi koji fakultete još nisu ni završili rade, jer imaju jaku vezu, preporuku, ili su možda posao dobili na drugi, sumnjiviji način – kaže Filip Tešić, sin profesorke Nevene, koji je završio istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i duže vreme bezuspešno traži posao.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!