Home ZanimljivostiPutovanja Magične japanske bašte

Magične japanske bašte

redakcija

Među kišnim dolinama i prostranim šumama Portlanda, nalazi se predivni prostor koji je poznat kao portlandska japanska bašta…


Ovo mesto smatra se najautentičnijom japanskom baštom van Japana. Magične bašte privlače veliki broj posetioca svake godine, koji dolaze iz svih krajeva sveta. Ovaj park, koji postoji skoro 50 godina, sadrži pet različitih japanskih bašti: Flat Garden, Strolling Pond Garden, Natural Garden, Tea Garden i Sand & Stone Garden.

Sa klimom koja je slična onoj u centralnom Japanu, Portland se predstavio kao savršeno mesto za ovo remek delo arhitekte Takuma Tona. Tokom 1967.godine, japanske bašte prvi put su otvorene za javnost. Tradicionalno, njihova namena je povezivanje čoveka sa prirodom i stvaranje osećaja mira, balansa i harmonije. Dizajneri poput Tona kreiraju magične japanske bašte asimetrično, kako bi precizno oslikali magičnu estetiku prirode.

Ovih pet bašta sastoje se od kamena, vode i biljki, kao i velikog broja sekundarnih elemenata kao što su pagoda, jezerca i mostovi. Dizajneri su osmislili svaku baštu sa posebnom namenom. Na primer, Tea Garden je mesto koje je namenjeno uživanju i razmišljanju, tako da sadrži slikovite staze za šetnju koje predstavljaju različita putovanja. U Sand & Stone bašti, fokus je ipak na praznom prostoru, tako da je pejzaž otvoren, prazan i nema toliko biljaka kao u drugim baštama. 

Izvor: LuxLife

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!