Home Info Ljubomiru Simoviću “Zlatni ključ”

Ljubomiru Simoviću “Zlatni ključ”

redakcija

Uglednu pesničku nagradu “Zlatni ključ Smedereva” dobio je akademik Ljubomir Simović za ukupan opus.ž

Uglednu pesničku nagradu “Zlatni ključ Smedereva” za ovu godinu dobio je akademik Ljubomir Simović za ukupan opus. Odluku je jednoglasno doneo Odbor, u sastavu Dragan Dragojlović (predsednik), akademik prof. Slobodan Grubačić i prof. dr Petar Bunjak.

– Obradovala me je vest o dodeli “Zlatnog ključa” pre svega zato što toj nagradi visoku vrednost daju prethodni dobitnici – kaže Ljubomir Simović za “Novosti” povodom priznanja. – Ova manifestacija je jedna svetla tačka u kojoj se stiču ne samo linije iz zemalja iz kojih su dosadašnji laureati došli, nego i tačka u kojoj se sustižu linije koje dolaze iz Zimbabvea, Japana, Kine ili Irske.

Ističući da treba pozdraviti to što se ova velika pesnička svečanost održava u teškim uslovima u kojima je doveden u pitanje opstanak naših mnogih kulturnih i umetničkih institucija, Simović objašnjava:

– Već je svima dojadilo pričanje o tome kako je zatvoren Narodni muzej u Beogradu, čija je rekonstrukcija trebalo da bude odavno završena, a još se ne zna kad će da počne. U sličnoj situaciji je i Muzej savremene umetnosti na Ušću. Sećam se kako su tokom poslednjih pedeset godina u Narodnom muzeju gostovali sa velikim izložbama muzeji iz celog sveta. Na tim izložbama mogli smo da vidimo slike i eksponate iz Meksika, Drezdena, Praga, Madrida i mnogih drugih svetskih centara a danas ne možemo da vidimo ni ono što se nalazi u fondovima naših muzeja.

Priznanje će svečano biti uručeno na otvaranju 44. Smederevske pesničke jeseni 17. oktobra u Centru kulture Smederevo. Na manifestaciji će inače učestvovati 40 pesnika iz 18 zemalja.

PESNIČKA TRILOGIJA

U OBRAZLOŽENJU odluke Dragan Dragojlović, predsednik Odbora, rekao je da je Simović danas jedan od najvećih živih srpskih pesnika koji je objavio niz zbirki, od “Slovenskih elegija” iz 1958. godine do “Planete Dunav” iz 2009. godine. U izdanju “Beogradske knjige” i Smederevske pesničke jeseni “Planeta Dunav” je upravo objavljena kao pesnička trilogija u kojoj su pored istoimene zbirke i “Ljuska od jajeta” (1998) i “Tačka” (2004).

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!