Home Info „Limenkica-ulaznica-vratimo čoveka prirodi“

„Limenkica-ulaznica-vratimo čoveka prirodi“

by redakcija

Projekat LIMENKICA ULAZNICA koji za temu ima edukaciju dece i roditelja o reciklaži kroz pozorišnu umetnost dobio je nagradu za NAJBOLJU NEPROFITNU KAMPANJU U SRBIJI za 2014. godinu, a kontinuirano se sprovodi već 10 godina.

Glavni cilj projekta je jačanje svesti dece o značaju očuvanja životne sredine, posebno zaštiti prirode i ponovnog povezivanja čoveka sa njom. Direktno je usmeren i na razvijanje svesti kod dece u predškolskom i školskom uzrastu u oblasti razdvajanja otpada na mestu nastanka.
Približavanje problematike zaštite šuma i odgovornom odnosu prema prirodi, osnovna je tema predstave Dečijeg pozorišta “Čarapa”- “Čarobna šuma” rađene po istoimenoj knjizi Katarine Ralić, koja je, koristeći se sredstvima teatra senki, kroz priču iz slovenske mitologije, ispričana na izuzetno neobičan i interesantan način. 

Program projekta koji se odvija 5.11. u 12h u Centru za kulturu Smederevo, obuhvata predprogram ( koji počinje 30 min ranije) koga čine- projekcije edukativnih filmova, nastup maskote akcije Li Men-a, Čoveka sa Alu planete,predavanje limenki , presovanje limenki u reciklažnoj presi, dobijanje Alu coin – parica ( prva reciklažna valuta na svetu!) , “kupovanje” Alu coin-ima ulaznica, ali i raznih edukativnih predmeta , a zatim gledanje pozorišne predstave za decu “Čudesna šuma”.
Da bi publika mogla da prisustvuje programu, potrebno je da svako dete , donese po 5 praznih, iskorišćenih limenki za piće. Kada predaju 5 limenki, dobiće jednu aluminijumsku “paricu”, nazvanu Alu-coin. Njome “kupuju” jednu ulaznicu . 

Ukoliko neko ima više limenki, ( 10-15-20…)dobiće više Alu coina.
Jedan Alu -coin vredi 5 praznih limenki . Tim dodatnim “paricama”, deca mogu da “kupuju” razne korisne stvari u “Limenkica shopu”- ekološke torbe, olovke,priveske, knjige….Nakon toga deca gledaju predstavu.

Prikupljene limenke odlaze u centar za reciklažu .
Deca će ovom prilikom naučiti mnogo o reciklazi i zaštiti životne sredine. Da limenka nije otpad, smeće koje treba da završi u korpi za otpatke ili, još gore, kraj nje u travi . Da limenka ima svoju vrednost i da je mogu pretočiti u vrednost ulaznice za pozorište.
Prazne, iskorišćene limenke , prave ili zgužvane, mogu da se nadju u kafićima, dovoljno je da deca zamole konobare da ih ne bacaju, nego da ih sačuvaju. Mogu da se obrate starijima, roditeljima, rođacima, za pomoć oko nalaženja. Ukoliko neko slavi rođendan ili bilo koje drugo slavlje, može da zamoli drugare da mu sačuvaju.

Reciklaža je važna kao sastavni deo kulture življenja i kao segment napretka društva. 
Pozorište za decu je osnova izgradnje mladog čoveka kao kulturnog bića.

 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!