Home InfoDruštvo Kultura na buđavoj kori hleba!

Kultura na buđavoj kori hleba!

by redakcija

Ove godine grad Smederevo u projekte u kulturi uložiće tek dva miliona dinara. Ova suma biće raspoređena na čak 23 projekta koje je grad odličio da sufinansira, dok će samo jedan od njih dobiti milion dinara.

Knjiga je na poslednjem mestu, jer ko još čita knjige, sigurno ne oni čiji se glasovi lako kupuju na izborima. Ove godine, za književno stvaralaštvo, izdavaštvo, knjižartsvo i prevodilaštvo, grad daje 196.000 dinara. To je toliko malo, da neki kulturni poslenici smatraju ovu pomoć uvredom.

Za talentovanu decu Muzičke škole „Kosta Manojlović“  odvojeno je 40.000 dinara, dok će kulturno umetnička društva dobiti desetostruko više, 400.000.

Najizdašniji u komisiji za odabir projekata su bili prema festivalu „Smederevska pesnička jesen“, koga mnogi smatraju poluprivatnim performansom, i za koji će biti izvdojeno milion dinara. Opravdanje, tradicija duža od četiri decenije.

Dok će se u kulturi otimati oko dva miliona, mediji su za projekte dobili 11,5 miliona dinara, čime, čuje se, nisu zadovoljni jer su tražili, ni manje ni više, nego 32 miliona.

Ovdašnja kultura, ponavljamo, ima ukupno dva miliona, a ovdašnja „Respect media“ koja izdaje lokalne „Naše novine“ –  2,4 miliona, „Naš glas“- 2,2,  Radio Smederevo – 2,5 miliona naših para.

Nije jasno ni da li je potonja podela i zakonita,  s obzirom na to da je vlasnik ovog medija, sin člana Gradskog veća, Milana Lukića.

Posebno je za diskusiju to što je smederevska kultura, sa 23 projekta, siromašnija čak i od tri medija van granica ovog grada koji su dobili ukupno oko 2,7 miliona dinara.

Parama poreskih obveznika Smederevaca, finansiraće se mediji iz Zaječara, Požarevca i Smederevske Palanke sa objašnjenjem da će svojim izvešatavanjem promovisati grad i  građane, a možda je preciznije one koji grad vode. Ili neko očekjuje da će TV izveštaji ili novinski tekstovi, koje plaća grad, kritikovati lokalnu vlast? Zbog čega novac iz Smedereva ide u druge gradove, to je posebna tema.

O raspodeli budžetskih para projektima koji su pristigli na javne konkurse, odličivale su, kako zakon nalaže, stručne komisije.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!