Home InfoDruštvo Krađa struje pojede 200 “terenaca”

Krađa struje pojede 200 “terenaca”

redakcija

Zbog krađe struje i samovoljnih priključenja smederevska kompanija Elektromorava godišnje izgubi prihod koji bi bio dovoljan za nabavku 200 terenskih vozila.

Rukovodstvo tog privrednog društva odlučilo je da se u 2015. godini ozbiljno pozabavi tim problemom, rečeno je danas.

Predstavnik Odeljenja za odnose sa javnošću te kompanije Bojan Radojević izjavio je da gubici po tom osnovu predstavljaju jedan od najvećih problema u poslovanju EPS-a i dodao da je tokom 2014. godine, prilikom kontrole mernih uređaja, otkriveno više od 600 slučajeva krađe struje. 

Danas je oko 50 ekipa istovremeno na terenu proveravalo potrošače na teritoriji koju pokriva smederevska Elektromorava a ranije su opsežne kontrole obavljane u okolini Smedereva, u Kragujevcu sa okolinom i u Velikoj Plani i Požarevcu. U tim akcijama otkriven je veliki broj domaćinstava i pravnih subjekata koji nelegalno troše struju. 

Istaknuto je da će kontrole ubuduće biti sprovođene jednom do dva puta sedmično. 

U dosadašnjim akcija otkrivena je krađa više od milion kilovatsati i šteta od oko 13 miliona dinara. Kako je krađa struje krivično delo, u toj kompaniji najavili su da će protiv tih nesavesnih kupaca biti podnete krivične prijave. 

Tim kupcima je već demontirano merno mesto i izbrisani su iz evidencije kupaca dok ponovo ne podnesu zahtev za priključenje koje se posebno tarifira. 

"Postoje kupci protiv kojih je podneto više od 20 prijava, koji nisu sankcionisani, a oni se i dalje nelegalno priključuju", naveo je Radojević. 

Analizom je uočeno da gubici na teritoriji Privrednog društva zbog krađe električne energije na mesečnom nivou iznose više od 200 iliona dinara. Tokom decembra 2014. gubici su 28 odsto. Procenjeno je da se dobrim delom radi o netehničkim gubicima nastalim krađom struje.

Izvor: Beta

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!