Home Info Kontradiktorne izjave oko Železare

Kontradiktorne izjave oko Železare

by redakcija

"Dok jedni tvrde da Železara ne postoji u budžetu za 2014. godinu, drugi optimistički izjavljuju da će nastaviti da finansiraju Železaru, jer se pojavio ozbiljan strateški kupac, i saga se nastavlja", rekao je Veselinović agenciji Beta.

Bivši ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić nedavno je izjavio da je Fijat zainteresovan da kupuje lim od "Železare", ako budu zadovoljeni standardi kvaliteta. 

Veselinović je istakao da železara nema kvalitetan lim koji bi zadovoljio standarde Fijata, i da ta priča o strateškom partnerstvu "deluje smešno, jer je prosto nemoguće da u ovim kriznim vremenima neko uloži ogroman novac da bi napravio liniju za galvanizaciju i pocinkovani lim kako bi Železara bila konkurentna na tržištu". 

Ipak, predsednik UŠ Sloga veruje da će država preuzeti rizik upravljanja Železarom "da se sačekaju neka bolja vremena". 

Veselinović je dodao da ima informaciju od ministra privrede da je rukovodstvo fabrike pokušavalo da dostavi lažne podatke o troškovima i javnim nabavkama u čemu on vidi mogućnost da se troškovi prikažu realno, pod uslovom da država "ozbiljno stane" i postavi ljude direktno odgovorne državi. 

Kako je naveo, podsticaj investitorima da ulažu u nekoj zemlji nije nepoznat u svetu, ali je "u Srbiji to iskarikirano". 

"Ako dajete podsticaj industriji koja sklapa određene proizvode, kablove, osigurače, gde nemate velika ulaganja, gde od novca koji dobijete od države možete nekoliko godina radnicima da isplaćujete platu i budete mirni, to ne može da se primeni na 'Železaru' jer je to najkomplikovanija fabrika u Srbiji", naglasio je predsednik UŠ Sloga. 

Veselinović je rekao da je Srbija u Kragujevcu uložila novac u strani auto, a ne u proizvodnju srpske proizvodne linije, a da je za "Železaru" jedini put da se izgrade dodatni pogoni za galvanizaciju, i pri tom dodao da je to bolji put do oživljavanja proizvodnje, nego što država baca "novac u bunar" za podsticaj. 

Predstavnik Samostalnog sindikata Železare Smederevo Siniša Prelić kaže da su kroz fabriku prošle brojne delegacije investitora, ali da se nikada s njima nisu sreli, niti znaju detalje tih poseta, osim onoga što predstavnici države daju izjave za medije. 

Prelić ističe da od obnavljanja proizvodnje u aprilu, kada je obećano da će se do septembra 2013. znati ko će voditi "Železaru", sindikati nisu seli za sto i razgovorali o budućnosti fabrike s predstavnicima države. 

Podsetimo, iz Ministarstva privrede su potvrdili za B92 da suvbencije za Železaru nisu previđene budžetom za narednu godinu.

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!