Home Info Komiko oil na korak od gradnje rafinerije

Komiko oil na korak od gradnje rafinerije

by redakcija

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević juče je doneo rešenje o davanju u zakup građevinskog zemljišta na kome bi trebalo da bude izgrađena rafinerija. To je praktično pretposlednji korak u trogodišnjoj sagi o podizanju pogona za preradu sirove nafte u ovom gradu. Ostaje još da smederevska skupština da saglasnost na tekst ugovora sa „Komiko oilom“ kao investitorom.

Iznos zakupnine za 113 hektara zemlje bio je poslednji u nizu prepreka.
– Prošle nedelje dobili smo odgovor „Komiko oila“ na naš zahtev za povećanje cene dugoročnog zakupa. Platiće 652 miliona dinara čime je premašen minimalni iznos zakupnine koji je propisala Poreska uprava i time je otklonjena i ta smetnja. Zbog toga sam doneo rešenje o davanju u zakup građevinskog zemljišta – kaže Umičević.

Prvobitno ponuđeni iznos zakupa od 4,25 miliona dolara za korišćenje 113 hektara na 99 godina, posle promene najnižih dozvoljenih zakupnina za građevinsko zemljište našao se ispod crte od države dozvoljenog. Bila je potrebna saglasnost Vlade Srbije za svako izdavanje zemljišta ispod procenjene tržišne vrednosti. „Komiko“ je pristao da ponudi više, a celokupnu svotu bi trebalo da uplati 60 dana od dana zaključivanja ugovora. Taj rok mogao bi da bude dodatni gas Smederevcima da se sve što pre privede kraju, kako bi novac ušao u gradski budžet do kraja fiskalne godine. U prilog tome govori i činjenica da bi iduće nedelje u Smederevo trebalo da dođu i predstavnici investicionog fonda „Brajan Marej“, koji bi trebalo da obezbedi sredstva za izgradnju, kao i „Bejzik ekvipmenta“ i „Global gasa“, snabdevača buduće rafinerije opremom i sirovinama.

Konačna reč skupštine opštine
– Ako me pitate da li će biti rafinerije u Smederevu, moj odgovor je: ne znam. Znam samo da je u vreme krize ovo veliki korak za Srbiju, da jedan ovako značajan investitor dođe – kaže Umičević. Vlast u Smederevu dele DS, SPS i grupa građana Pokret za Smederevo, uz pomoć nekoliko odbornika SPO, sa još par vraćenih mandata odbornicima po promeni zakona. Rafinerija je pre dve godine već bila jedan od razloga za rekompoziciju vladajuće većine.

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!