Home InfoDruštvo Lažni Romi hoće stipendije

Lažni Romi hoće stipendije

by redakcija

Grad Smederevo će iz budžeta stipendirati desetoro srednjoškolaca romske nacionalnosti. Konkurs za stipendije trebalo bi uskoro da bude raspisan, a u lokalnoj administraciji svedoče da ovih dana pojedini roditelji dovode decu koja se izjašnjavaju kao Romi samo da bi dobili stipendije.

Osnovni uslov, pored ostalih, da učenik dobije 5.000 dinara mesečne stipendije je potvrda da je pripadnik romske nacionalne manjine, što u slučaju kada je reč o maloletnicima, obavi roditelj. Ako je reč o "lažnom" Romu, nadležni su nemoćni.

– Pripadnici svih marginalnih grupa imaju načina da dokažu pripadnost grupi, osim Roma. Ako neko to želi da zloupotrebi, mi nemamo načina da ga sprečimo. Kada izdajem potvrdu, ja nikome ne mogu da kažem, ne ti nisi Rom, ti si Srbin ili Albanac – kaže Đulijeta Sulić, viši referent na poslovima praćenja i koordinacije na rešavanju problema Roma u Smederevu.

Ona podseća da Ustav i zakon dozvoljavaju da se svako izjašnjava i opredeljuje za nacionalnu pripadnost, ali da se svakako na ovaj način, uskraćuje pravo na stipendije učenicima Romima.

Sulićeva još navodi da je ovo problem u čitavoj Srbiji, i da se i sama suočavala sa pokušajima zloupotrebe nekih roditelja kako bi njihova deca dobila studentske stipendije. Dešava se pred sam upis na fakultet da se učenici u posebnom biračkom spisku izjasne kao Romi, i na osnovu toga dobiju rešenje kojim traže upis po afirmativnim merama.

– Prema zvaničnim podacima, u periodu od 2005. do 2015. godine po afirmativnim merama, na fakultete se upisalo 1.000 studenata Roma. Taj podatak, međutim, nikako nije odgovarao realnom stanju. Ispostavilo se da čak dve trećine tih studenata nisu romske nacionalnosti, navodi referentkinja za romska pitanja.

Smederevske srednje škole, navodi Sulićeva, pohađa 25 Roma. Iz budžeta grada biće izdvojeno pola miliona dinara za stipendiranje desetoro srednjoškolaca Roma. U toku je formiranje komisije za sprovođenje konkursa. Uslovi su prosečna ocena od 2,5 do 5,00, da je redovan učenik, da je državljanin Srbije, da ima prebivalište u Smederevu i da ima potvrdu da je Rom.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!