Home InfoEkologija Komiko neće odustati od rafinerije

Komiko neće odustati od rafinerije

by redakcija

On kategorično tvrdi da bi izgradnja Rafinerije nafte u Smederevu donela ogromnu dobrobit kako lokalnoj sredini tako i državi.

Radivojević navodi da "Komiko oil želi da zakupi zemljište, koje je bilo zapušteno i neiskorišćeno u proteklih 40 godina. Grad je 113 hektara koje nameravamo da zakupimo procenio na 100 miliona dinara a mi smo za zakup ponudili 4,2 miliona dolara".

"Važno je napomenuti i da to zemljište ne prelazi u trajno vlasništvo Komiko oila već je reč o zakupu na 99 godina", kaže on.
Zamenik direktora Komiko oila naglašava da će "ta kompanija finansirati i uređivanje industrijske zone Smedereva u kojoj namerava da gradi najsavremeniju rafineriju u okruženju, stvarajući tako uslove da u ovaj kraj dođu i drugi domaći i strani investitori, jer će grad moći da ponudi savremeno opremljenu industrijsku zonu".

On dodaje da će na izgradnji rafinerije biti uposleno oko 2.200 građevinskih radnika zaposlenih u srpskim preduzećima i naglašava da je Komiko oil već angažovao nekoliko srpskih kompanija. Radivojević tvrdi da će taj trend biti nastavljen s obzirom na to da je cilj da se uposli srpska privreda i tako pomogne mnogim preduzećima da ostvare likvidnost i sigurnu uposlenost svojih radnika.

"Obavezali smo se da ćemo u rafineriji zaposliti 542 radnika, a indirektno će za njene potrebe raditi još oko 3.000. Ponosni smo na to što će se, ukoliko dobijemo zeleno svetlo, u Srbiji graditi tako grandiozan objekat kakav na ovim prostorima nije izgrađen u prethodne tri do četiri decenije", naglašava Radivojević.

Kompanija se obavezala da će rafineriju izgraditi za 36 meseci u industrijskoj zoni Smedereva a cena projekta iznosi oko 250 miliona evra.

Komiko oil je potpisao i Memorandum, a u toku je izrada i ugovora sa preduzećem Transnafta, kojim je precizirano da će ta kompanija sopstvenim sredstvima finansirati izgradnju 38,5 kilometara kraka naftovoda Pančevo – Smederevo koji će biti u vlasništvu države Srbije i njenih građana. Vrednost ovog ulaganja procenjena je na oko 15 miliona dolara.

Radivojević podseća da će se u rafineriji prerađivati 100.000 barela sirove nafte dnevno. Proizvodiće se evro dizel, bezolovni benzini i avio gorivo. On naglašava da će rafinerija biti izgrađena po svim standardima, propisanim kako zakonima Republike Srbije tako i Evropske unije, a rafinerija će proizvoditi naftne produkte u onim standardima i kvalitetu koje propisuje Evropska komisija.

Izvozna orijentacija smanjuje deficit Srbije
"Rafinerija nafte Smederevo biće izvozno orijentisana a proizvode ćemo plasirati na tržiste zemalja iz okruženja i Evropske unije, čime će se smanjiti spoljnotrgovinski deficit naše zemlje. U tom cilju su sa nekoliko vodećih svetskih kompanija koje imaju maloprodajnu mrežu širom Evropske unije, kao i u okruženju, potpisana pisma o saradnji, što garantuje da će se proizvod koji dolazi iz Srbije naći na veoma zahtevnim i probirljivim tržištima. S ponosom kažemo, iz Srbije", naglašava Radomir Radivojević, zamenik direktora Komiko oila.

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!