Home InfoHronika Kod stranca se radi, ali se isplati

Kod stranca se radi, ali se isplati

by redakcija

Kada su kupili železaru Sartid u Smederevu Amerikanci su uveli nova pravila igre: red, rad i disciplina. Bolje od bilo kakvih lekara izlečili su mnoge od alkohola, krađa, nerada.
"U vreme Sartida rakija se u fabriku unosila na buriće. Treća smena često je bila osmočasovna terapija trežnjenja ili odmor od tezgarenja preko dana. Sad smo kao devojčice. Ako imaš slavu danas, ženiš sina, ili ti se rodilo dete, a sutra radiš, ni čašica se ne popije. Kolektivni ugovor je kao Biblija, ne smeš ni stoti promil alkohola da imaš u krvi", ispričao nam je A. S., radnik Železare.

Samo u prva tri meseca 70 radnika je ostalo bez posla zbog alkohola. I testiranje na narkotike je redovno, a zabeleženi su i otkazi zbog laboratorijskih analiza koji su pokazali prisustvo opijata.

Krađe su prestale. A kašnjenje na posao je misaona imenica. Srbi u Železari rado uče engleski, jer samo tako mogu da napreduju u službi i dobiju bolje plate. To su naučili od Amerikanaca koji uče srpski, iz istih razloga.

Kompanija izričito zabranjuje seksualno uznemiravanje na radnom mestu i kažnjava za svaki takav pokušaj. Jedan radnik je dobio otkaz zato što je u linijskom autobusu seksualno uznemiravao koleginicu.

Radnicima i do 140.000 dinara

Neki proizvođači čelika u „Ju-Es stil Srbija“ zarađuju i više od gradonačelnika. Iako su zarade stroga tajna, o kojoj se ne govori ni nezvanično, od sindikalaca saznajemo da je prosečna plata u fabrici, koja ima 5.000 radnika, od 35.000 do 65.000 dinara. Teško je precizno reći, jer sve zavisi od uposlenosti čeličane. Tako radnik u nekom od pogona koji ima prekovremene sate, rad u dane praznika, i u tri smene, može na kraju meseca da izađe s platom od 100.000 do 140.000 dinara. Plate sindikalnih lidera su oko 80.000 dinara. Pre nekoliko dana svaki radnik je pred odmor dobio i regres od 39.000 dinara.

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!