Home Info Ko je zapravo kupac Železare?

Ko je zapravo kupac Železare?

by redakcija

Kineska HBIS grupa čija je ponuda za privatizaciju Železare Smederevo danas prihvaćena, najveći je proizvođač čelika u Kini i treći po veličini u svetu.

Ova kompanija, nastala 30. juna 2008. godine spajanjem kompanija Tangstil i Hanstil u kineskoj pokrajini Hebej, ima preko 130.000 zaposlenih i 20 podružnica u svom sastavu, prema podacima objavljenim na zvaničnoj internet stranici kompanije.

Posle nekoliko godina stabilnog rasta, HBIS grupa je ustanovila poslovni portfolio koji je usredsređen na industriju čelika i koji obuhvata mineralne resurse, finansijske usluge, proizvodnju opreme i modernu logistiku. 

Krajem 2014. godine, ova grupacija je posedovala imovinu vrednu 330 milijardi juana (44,73 milijarde evra), a u 2014. godini je proizvela 47,09 miliona tona čelika, generišući prihod od 280,6 milijardi juana (38 milijardi evra). 

U 2015. godini, HBIS grupa je na Forbsovoj listi 500 najvećih svetskih kompanija zauzela 239. mesto, a 2014. godine je zauzela 43. poziciju među 500 najvećih kineskih kompanija. 

Proizvodi oko 30 grupa proizvoda, od bešavnih i šavnih cevi do pocinkovanog, belog, plastificiranog i trafo-lima. Proizvodi se prodaju u više od 120 zemalja sveta. 

HBIS poseduje i tri ogranka u inostranstvu, Duferko, PMC Južnoafricka Republika i Internešnel holdings. 

Ponuda kineske kompanije Hbis za privatizaciju Železare Smederevo prihvaćena je danas nakon otvaranja ponude, saznaje Tanjug, a cena je nešto veća od minimalne i iznosi 46 miliona evra. Vladina radna grupa danas je u 11 sati otvorila ponudu sa kineskim partnerom i zaključeno je da je ona u skladu sa traženim uslovima na tenderu.

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!