Home InfoDruštvo Kažnjavaju vlasnike pasa ako ne održavaju higijenu?!

Kažnjavaju vlasnike pasa ako ne održavaju higijenu?!

by redakcija

Vlasnici pasa u Smederevu ubuduće će biti strožije kažnjavani. Ako šetaju pse bez korpe ili ih voze liftom ili napravе drugi prekršaj, novčanici im mogu biti olakšani za više desetina hiljada dinara. Sudeći prema saopštenju iz kabineta gradonačelnice Smedereva, vlasnici pasa kaznjavaće se i ukoliko ne održavaju higijenu?!

Ako je vlasnicima pasa dok šetaju gradom, na primer, prljava i masna kosa, prljavi nokti ili uši, komunalna inspekcija može da im naplati kaznu. Ako vam je ovo smešno, nije čudno. Nisu vesti u ogledalu, već samo problematična pismenost predstavnika lokalne administracije.

U saopštenju Gradskog veća Smedereva o izmeni odluke o uslovima držanja, postupanja i zaštite domaćih životinja, pored ostalog stoji „od ponedeljka će se primenjivati kaznene odredbe za držaoce pasa na javnim mestima – korpa za pse, obaveza održavanja higijene vlasnika pasa na javnim površinama …“

Tvorac ovih redova, svakako, mislio je na higijenu pasa a ne njihovih vlasnika, ali je to nemušto sročio. Iako, ovo ne bi bio prvi put da ovdašnja vlast zaseni svojim odlukama.

Zbog usaglašavanja sa Zakonom o prekršajima, menjaju se kaznene mere, ali nije saopšteno i kolike će kazne ubuduće biti, jer odluku najpre mora da usvoji Skupštinu grada. Do tada, važi stara u kojoj, takođe,  ima zanimljivosti.

Tako, osim drugih zabranjenih stvari, na javnim površinama strogo je zabranjeno hranitit pse, mačke, golubove, kao i ostavljati hranu u ovoj „kriminalnoj“ nameri. Zabranjeno je „ometanje trećih lica bukom koju emituje životinja  svojim oglašavanjem“.

Komunalni policajac može da legitimiše vlasnika psa koji kod sebe uvek mora da ima potvrde o izvršenom obeležavanju psa i vakcinaciji. Ukoliko vlasnik odbije zahtev da se legitimiše i pruži dokaz o  vlasništvu nad psom,  njegov ljubimac smatraće se napuštenim, te  komunalci mogu da ga odvedu u prihvatlište.

Psi lutalice su druga priča. O njima kao da niko ne brine, osim što će vas kazniti ukoliko ih hranite.

Skupština Smedereva postala je popularna široj javnosti pre par godina kada je bukvalno ozakonila eksperimente nad životnjama odlukom da se napušteni psi i mačke "mogu ustupiti naučno istraživačkim ustanovama".  Kada više nisu imali rešenja za lutalice, gradske službe otkrile su još jednu kriminalnu radnju – nedozvoljeni izvoz lutalica sa drugih teritorija. Tada je saopšteno da među psima lutalicama u našem gradu ima i „uvezenih“ iz Pančeva i Požarevca.

Uprkos nastojanjima gradske vlasti da lutalicama „stane na rep“, njih kao da svakodnevno ima sve više, u centru grada i na periferiji. Zbog ujeda pasa, gradska kasa poslednjih nekoliko godina olakšana je za više od  40 miliona dinara.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!