Home InfoEkologija Kanal u Vranovu pocrveneo od algi?

Kanal u Vranovu pocrveneo od algi?

by Redakcija

Nakon što su se pojavile na društevnim mrežama, pojedini mediji objavili su fotografije i snimak kanala u naselju Vranovo kod Smedereva u kome je voda prekrivena naslagama bordo boje.

Najverovatnije je reč o nekoj vrsti algi, ali to će se precizno ustanoviti nakon analiza koje sprovodi nadležna institucija.

Zbog sumnje da je kanala zagađen, aktivisti Pokreta Tvrđava  obišli su kanal,  i uverili se da je površina vode prekrivena biljkama crvene boje, i saopštili da za sada nemaju informaciju da li je reč o zagađenju koje potiče iz procesa proizvodnje u železari Smederevo.

„Sumnjamo da je ovo direktna posledica otpadnih voda koje dolaze iz pogona Železare, ali nemamo još uvek tačne informacije. Ovo je ustvari reka Ralja koja se uliva u Moravu, par kilometara niže. Ova čudna pojava, se nalazi ispod cevi koja se uliva u reku a dolazi iz Železare. Hemijske analize će utvrditi šta je sve ovo i da li postoji i koji je nivo zagađenosti. Za sada čekamo analize da ne bi spekulisali sa poluinformacijama“ – rekao je za SDCafe.rs Nikola Krstić iz Pokreta Tvrđava.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!