Home Info Kakvi zecovi, takva i šuma!

Kakvi zecovi, takva i šuma!

redakcija

Barak Obama postao je predsednik SAD zahvaljujući Fejsbuku.
Za lokalne političare, posebno one na vlasti, ovo verovatno zvuči kao vic.

U Smederevu vlada SNS. U vlasti su još neki veći ili manji politički ezgibicionisti – SPS, SPO, LDP, NS, JS, SDP, KZBS. Većina se „stidi“ da se pokaže na najpopularnijoj mreži  ili nisu dosegli potreban nivo svesti o značaju FB kao  novijeg medija.
SNS Smederevo nema profil. Nisu razumeli da je to promocija vredna truda? Ne mare da budu dostupni građanima u svakom trenutku? Nisu spremni da čuju glas naroda u koji se demagoški zaklinju? 
Ima, istina, poluamaterskih pokušaja nekih naprednjačkih mesnih odbora čiji administratori  mrežu koriste da kače slike velikog vođe AV, dok češće te profile krase privatne fotke sa porodičnih letovanja, pecanja ili roštilja.

Kada je o opoziciji reč, ona je nešto aktivnija. Na mreži su najčešće dva šefa odborničkih grupa opozicije u gradskoj Skupštini  (DSS) i (DS). 
Osim ovih što se pokazuju, na fejsu su mnogi opozicionari koji se kriju. Tako ima raznih antiprotivnih – Partizanka Dara, Antiteza Smederevo, Ljudomrsci, Mile kontra, Dostiženko Pravdić, Valter brani Smederevo… 
Partizanka Dara nasledila je svoju sestru Partizanku Maru koju su „dušmani ubili nepoznatim oružjem na poznatom mestu“, te je Dara nastavila stopama svoje hrabre sestre. Nedavno se pojavila i fb grupa „Vratimo dostojanstvo Smederevu“ po ugledu na odborničku grupu DSS-a koja je za potrebe poslednje Skupštine svom imenu dodala i ovo. 

Njih prate i komentarišu simpatizeri. Primetno, uvek isti. Prate ih, pouzdano se zna, i skriveni, koji se slažu, ali ne smeju da pokažu, niti da lajkuju niti da komentarišu. 
Razlog-opšte poznat- špijuni su na mreži. Iako nije shvatila suštinu umrežavanja, moći koja im se nudi besplatno i brigade glasača koji su samo na klik od nje, vlast predano na mreži špijunira opoziciju .
Fejsbuk opozicionari se prate, a sve završava, tvrde upućeni na mreži, direktno na stolu. Da je tako, priznadoše, više puta javno ili za govornicom Skupštine gde odgovaraju na statuse onih što je hejtuju na fejsu.  Osim što svoju popularnost na mrežama, lokalni političari na vlasti, još ne mogu ni da sanjaju, sada ih koriste jedino kao Radio Milevu da bi se nekome svetili, nekoga ponizili, ucenili, potkupili…
Tako se, valjda, na smederevski način, kontroliše opozicija i  građani.

Obama je, kažu, dobio izbore preko Fejsbuka. Otuda i nadimak „društveni predsednik“. Sada zapošljava tim stručnjaka koji brine o njegovom fejsu, tviteru i maj spejsu. Ovde, u kabinetu Gradske uprave, jedino možda i zvanično otvore novo radno mesto „fb špijun na neodređeno vreme“.

Nastaviće se….

Ilistracija: Pawel Kuczynski

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!