Home InfoDruštvo Kako se troše milioni poreskih obveznika Smedereva na sumnjive medijske projekte

Kako se troše milioni poreskih obveznika Smedereva na sumnjive medijske projekte

by redakcija

Оsim što građani Smedereva gotovo da nemaju pojma kako se troši novac iz gradske kase, ono što znaju jeste da milioni odlaze medijima sumnjivog vlasništva i kvaliteta, tek osnovanim ili pod direktnim uticajem vladajućih grupacija. I dok esnafska udruženja često opominju da je ovo poligon za korupciju, praksa se nastavlja iz godine u godinu.

Tako je Grad Smederevo na ovogodišnjem konkursu podržao 17 projekata sa 20 miliona dinara. Najviše para Smederevaca dobile su TV Jasenica i TV Plana. Ostaje nejasno kako se preko ovih glasila ispunjava javni interes kad skoro većina Smederevaca ove programe ili ne vidi ili ne gleda.
Televizija Jasenica iz Smederevske Palanke je dobila 3,8 miliona dinara, što je najveći pojedinačni iznos, dok je TV Plana dobila dva i po miliona.
Televizija Jasenica je iz budžeta Smederevske Palanke,  dobila još dva miliona, dok je portalu ove televizije pripalo 1,2 miliona. Tv Plana je od Palanke dobila 1,9 miliona. 
U konačnom zbiru, palanačka privatna TV dobila trećinu ukupnog novca koji su Smederevo i Smederevska Palanka izdvojili za sufinansiranje medijskih projekata, odnosno 12 miliona dinara.
Zanimljivo je da je odlukom Gradskog veća Smedereva portal "ePodunavlje" dobio 1,2 miliona dinara, iako firma "Open vju" iz Vršca, osnivač sajta "ePodunavlje" nije opravdala ni sedam miliona dinara dobijenih na prošlogodišnjem konkursu. Ovaj portal, inače, u poslednjih godinu dana, na društvenim mrežama je prepoznatljiv po afirmativnim tesktovima o vlasti, ali i stalnim napadima na gradonačelnicu Smedereva, Jasnu Avramović, vrlo često nepotkrepljenim činjenicama.
Treba napomenuti da su sajtovi ePodunavlje, ePančevo, eVršac i Južni Banat, koje uređuje Aleksandar Čupić, u 2017. i 2018. godini, prema istraživanju sajta Cenzolovka, na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata dobili čak 31 milion dinara.  

Zvuči neverovatno ali je smederevska vlast ove godine “častila” Studio B sa milion dinara za emsiije "Vodič kroz dijabetes".
S druge strane, čak 23 projekta nisu prošla selekciju komisije i Gradskog veća. Među njima je i projekat "Večernjih novosti" koji nije dobio prelaznu ocenu stručne komisije uz obrazloženje da „nije uverio komisiju da je podoban da ostvari javni interes“. 

I na kraju, članovi komisije koja je ocenjivala projekte u Smederevu su malo znani ili pak nepoznati domaćoj medijskoj javnosti. To su Jasmina Ilić, predstavnica Profesionalnog udruženja novinara Srbije, osnovanog 2014. godine u Ćupriji, Marko Ivanić, predstavnik Udruženja elektronskih medija "Komnet" i Milica Jovanović, nezavisni stručnjak za medije.

Na kraju napominjemo da web portal SDCafe.rs predstavlja jedini nezavisni medij u našem gradu već punih 15 godina. I pored samostalnog i sopstvenog finansiranja SDCafe je ubedljivo najposećeniji i najčitaniji elektronski medij u našem gradu.
Hvala svima na poverenju.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!