Home Zanimljivosti Kako odvići mačku od grebanja nameštaja?

Kako odvići mačku od grebanja nameštaja?

by redakcija

Kako bi dani u vašoj maloj i skladnoj zajednici bili bez trzavica i sitnih nesuglasica, odlučili samo da vam damo par saveta i pomognemo da na fin način, svojoj cimerki skrenete pažnju na grebanje nameštaja. Uz malo taktike i trikova, vaši tepisi i zavese više neće biti „ukrašeni“ resama.

 

Nekako je logično da vas odmah na početku pitamo da li ste joj kupili grebalicu? Pet šopovi su puni ovih spravica koje su pravi spasioci vašeg nameštaja, pa nemojte sedeti skrštenih ruku. Postoji verovanje da mace najviše grebu posle spavanja i nakon jela, pa je poželjno da grebalicu postavite uz jastuk na kome mačka drema ili uz posudu sa hranom. 

Neki vlasnici imaju predrasude prema grebalicama, jer misle da se njihova mačka nameračila baš na određeni komad nameštaja, na primer kauč, da bi pored grebalice mirno prošla i nastavila da cepa meblo kauča. Za takve vlasnike imamo samo jednu preporuku – prekrijte krevet nekim materijalom koji maci nije prijatan. To su uglavnom glatke tkanine, koje su joj „dosadne“ jer na njima nema zanimljivih končića kojim bi mogla da se poigra piše portal zivotinje.rs. 

Ukoliko mačka stalno otavara fijoku u kojoj držite poverljive stvari kojih ne bi smela da se dočepa, savetujemo da je obložite dvostrano-lepljivom trakom, celofanom ili folijom. 

Grebanje je prirodni instikt koji mačka mora da ispoljava, svidelo se to vama ili ne. Zato je dobro skrenuti joj pažnju sa nameštaja kupovinom igračaka. Srećom, u moru proizvođača iz pet industrije, neko se sigurno dosetio da napravi igračku koja bi se dopala vašoj mezimici. 

Neki vlasnici na zavese su kačili zvončiće. Čim „napadne“ zavesu, zvono će se oglasiti, pa je vrlo verovatno da će se na taj način kod mačke stvoriti refleks da penjanje uz zavesu nije dozvoljeno. 

Na tržištu postoje sprejevi koje možete nabaviti i poprskati komad nameštaja koji je najčešće na udaru macinih noktiju. Ima ih više, od različitih proizvođača, pa se informišite i procenite koji je za vas najpristupačniji. 

Sečenje mačijih noktiju većina veterinara ne preporučuje, jer kao što smo naglasili, grebanje je poriv koji vaš maleni predator mora da ispolji. Takođe, ono što nije način rešavanja ovog problema je primena fizičkog kažnjavanja. Nasiljem, čak ni vaspitnim, kako ga neki zovu, nećete postići ništa. Osim ako ne želite da vas se maca plaši i ne grebe nameštaj dok ste vi kod kuće, što svakako ne rešava problem. 

Probajte neki od naših malih trikova. Ukoliko vas mačka opet „nadmudri“ i ne pristane na cimerski pravilnik kuće koji ne obuhvata grebanje nameštaja – setite se koliko vam zadovoljstva priušti dok se mazite i češkate i zavolite je sa svim njenim manama i vrlinama.

Izvor: zivotinje.rs

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!