Home InfoDruštvo Kako je nastao Skvoš?

Kako je nastao Skvoš?

redakcija

Početkom XIX veka grupa zatvorenika iz jednog Londonskog zatvora prekraćivala je vreme udarajući reketom lopticu o zid. Kolevka ove igre je Velika Britanija, a opsesija ostrvljana reketima i palicama dovela je početkom XIX veka do pojave još jedne varijante sporta i to na neočekivanom mestu – u zatvoru Flit (Fleet) u Londonu. Zatvorenici su skraćivali vreme udarajući lopticu reketom o zid koji ih je delio od slobode. Usput su postavili pravila igre, udarac po udarac, cigla po cigla i tako je udaren temelj ovog danas naj­ras­prostranjenijeg rekrea­tivnog sporta u svetu.

Skvoš je igra koja se igra u dvoje na zatvorenom igralištu sa reketom dugačke drške i mekom lopticom od kaučuka. Angažuje veliki broj mišićnih grupa i pozitivno deluje na razvoj organizma. To je i bio razlog da ga Američki časopis ''Forbes'', proglasi za najzdraviji sport na svetu. Skvoš se može igrati bez ikakvog predznanja i učenja. Radi se o najmasovnijem rekreativnom sportu na svetu, koji se igra u 155 zemalja. 

Skvoš je jedan od najbržih i najiscrpljujućih sportova. Budući da je teren mali, a loptica od kaučuka, ona brzo odskače i svom se brzinom vraća prema igračima (rekord: 242 km/h). Pauza između dve izmene udaraca ne sme preći 10 sekundi. Igrači koji pokušaju usporiti igru, zarade kaznene bodove. Postoji 4 kategorije loptica, zavisno o brzini kojom odskaču. Boja te tačkice označava u koju kategoriju spada loptica. Ako je žuta, to znači da je spora, bela da je vrlo spora. Crvena boja označava brzu lopticu, a plava vrlo brzu.

Tokom samo jedne partije (45 minuta igre) sagoreva se i do 1000 kalorija, što pogoduje svima, s obzirom na dane iza i ispred vas. Skvoš je u svetu postao omiljena rekreacija poslovnih ljudi, a u magazinu Forbs (Forbes) proglašen je za najzdraviji sport na svetu, ispred plivanja, veslanja i košarke. Skvoš angažuje veliki broj mišićnih grupa, a mogućnosti povreda su minimalne, u odnosu na bilo koji drugi sport. Oslobađa vas od stresa i uliva dodatnu energiju.

Skvoš se ne uči, jednostavno uđete na teren i igrate. Skvoš je igra sa dva ili četiri igrača, koji koriste rekete i lopticu za igru. Meč počinje servisom. Igrač lopticu upućuje udarcem u glavni zid između linije za servu i gornje out linije. Loptica mora upasti u zadnju četvtinu sa suprotne strane. Znači, ako igrač servira s desne strane, lopticu mora uputit na levu, i obrnuto. Igrač koji prima servis može lopticu udariti volejom, odnosno pre nego što loptica udari u pod. 

Ako loptica koju je uputio igrač koji servira ne udari u četvrtinu koju treba, ili pritom pogodi glavni zid ispod linije za servis, igrač gubi bod. Nakon servisa igrači naizmenično udaraju lopticu. Loptica nakon svakog udarca mora udariti u glavni (prednji) zid, ali usput sme dirati i ostala tri zida (kod većine terena zadnji zid je staklo). 

Loptica, nakon odbijanja od glavnog zida sme pasti jednom na pod pre nego što je drugi igrač vrati. Ako loptica padne dva puta, igrač koji je trebao vratiti lopticu gubi bod. Igrač servira sve dok ne izgubi servis. Meč se sastoji iz tri ili pet setova, a svaki se igra do 11 poena. Poene dobija igrač samo na svom servisu.

Izvor: Zanimljive Informacije

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!