Home ZanimljivostiPoznati Kako je mafija pokušala da zaustavi snimanje kultnog filma “Kum”

Kako je mafija pokušala da zaustavi snimanje kultnog filma “Kum”

by redakcija

Ako (nekim slučajem) još uvek niste pogledali kultnog “Kuma” (The Godfather), ukratko, to je mafijaški film iz 1972. godine urađen prema istoimenoj noveli Marija Puza, dobitnika 3 oskara, film koji je 2007. godine dospeo na drugo mesto na listi najboljih filmova ikada snimljenih, iako mnogi tvrde da je opravdano zaslužio i prvo mesto.

 

Kum je danas poznat kao jedan od najboljih filmova svih vremena. Međutim, malo je falilo da nikada ne stigne do bioskopskih sala i TV ekrana – i to jer je pravi “Kum“, Džozef Kolombo, učinio sve od sebe da zaustavi produkciju. Na kraju je producentima napravio “ponudu koju nisu mogli da odbiju“.

Pretnje

Kum, filmsko remek-delo reditelja Frensisa Forda Kopole, je oblikovao način na koji i danas posmatramo mafiju, a čak je uticao i na to kako sama mafija misli o sebi. Postoje stvarni FBI snimci stvarnih mafijaša koji citiraju od reči do reči kuma iz filma (koga tumači Marlon Brando), kao na primer Salvatore Gravano, jedan od visoko rangiranih članova porodice Gambino i njegova rečenica “Ako imate neprijatelja, taj neprijatelj postaje moj neprijatelj.”
No, dok Kuma danas cene i sami mafijaši, pre nego što je stigao u bioskope, jedan mafijaški bos je pokušao da učini sve u svojoj moći da zaustavi produkcijsku kuću Paramaunt Pikčers i primora ih da obustave snimanje.

U ranim 70-im, pokret pod nazivom “Italijansko-američka liga za ljudska prava” je zahtevao od Paramaunt Pikčersa da zaustavi snimanje filma. Umorni od gledanja kako Holivud prikazuje Ialijane samo kao opake nasilnike i mafijaše, pokret je organizovao proteste širom Nju Jorka, te prikupio 500.000 dolara da ugase produkciju.

Međutim, ovaj pokret nije imao “plemenite“ ciljeve kao što se na prvi pogled činilo. Osnovao ga je Džozef Kolombo, vođa mafijaške porodice Kolombo, jedne od zloglasnih pet porodica Nju Jorka, jer mu je bilo dosta maltretiranja od strane vlade i policije. Kada je Kolombo čuo da se snima film Kum, odlučio je da ovaj film ne bi trebalo niko da gleda. Možda je bio zabrinut zbog stereotipa, a možda samo nije želeo dodatnu pažnju i reflektore uperene prema stvarnoj mafiji.

Mafijaši su uskoro počeli da uhode producenta Al Radija, razbili su mu prozore na automobilu, i slali preteća pisma u kojima je pisalo “da će se nešto loše dogoditi ako ne zaustavi film“. Direktor Paramaunt Pikčersa Robert Evans je primio preteći telefonski poziv u kojem mu je naređeno da ode iz grada, ili će u protivnome biti povređen i on i njegovo dete. U četvrtima Nju Jorka koje su bile pod kontrolom mafije bilo je zabranjeno snimanje filma, a čak je i skupa filmska oprema jednostavno nestala ispred nosa redatelja. Kancelarija Paramaunt Pikčersa u Nju Jorku je čak dva puta morao biti evakusian nakon što su primili telefonski poziv u kojem im je neko pretio bombom.

The sit-down

Nakon niza neugodnih situacija, Paramaunt Pikčers se odlučio za “sit-down“ (termin koji se koristi za sastanak sa mafijom na kojem se rešavaju sporovi). Al Radi se susreo sa Džozef Kolombom u Park Šeraton hotelu, gde su razgovarali o tome šta učiniti dalje sa filmom. Začudo, Kolombo je imao samo jedan zahtev. Snimanje je moglo da se nastavi, ali samo ako se reč “mafija” izbaci iz filma, iako se svakako u celom scenariju spomenula samo jednom. Al Radi, znajući da reč nije ključna za film, je odmah prihvatio ovaj uslov.

Nakon sastanka, Kolombo je postao sve više i više oduševljen samom idejom filma. Počeo je da dolazi na snimanje, razgovara sa glumcima i ekipom, pa i sa samim fiktivnim Kumom, Marlonom Brandom. Na kraju, čak je ubacio i jednog pravog mafijaša u film, Đani Rusoa, koji je radio za porodicu Kostelo i koji je bio jedan od glavnih “krivaca“ za uspješan sporazum između Paramaunt Pikčersa i mafije. Za njegov trud, Kolombo se pobrinuo da dobije ulogu Karla Ricija, Don Korleoneovog zeta.

“Džozef Kolombo spava sa ribama”

28. juna 1971. godine, Džerom Džonson je pucao Kolombu u glavu i teško ga ranio. Neki kažu da su ga unajmili ostali kumovi jer je počeo da skreće preveliku pažnju na mafiju, drugi opet da ga je unajmio samo jedan od kumova iz ličnih razloga.
Kolombo je ostao paralizovan sledećih sedam godina i navodno je tek nakon nekog vremena mogao da pomeri palac i kažiprst na desnoj ruci. Tek je 1976. godine mogao da prepoznaje ljude i kaže nekoliko reči, a umro je 22. maja 1978. godine od zastoja srca u bolnici Sent Luk u Nju Jorku.

Izvor: Zanimljive Informacije

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!