Home InfoDruštvo Kako do besplatnih udžbenika

Kako do besplatnih udžbenika

by Redakcija

Alek Kavčić je do sada posetio brojna mesta u Srbiji predstavljajući koncept besplatnih udžbenika do kojih je moguće doći uz pomoć Fondacije koju je osnovao, a u naš grad po prvi put je došao minulog vikenda.

Fondacija je ovaj susret organizovala uz pomoć Pokreta Tvrđava u čijim će prostorijama svi zainteresovani sugrađani i sugrađanke ubuduće moći da lično pogledaju i prelistaju udžbenike za sve razrede osnovne škole iz Fondacije Aleka Kavčića, a koje trenutno, koriste đaci u oko 25% škola u Srbiji.

Kako je ovom prilikom objasnio profesor doktor Alek Kavčić, u ceni udžbeničkih kompleta na našem tržištu, samo je tek mali deo realni trošak, a sve ostalo su profitne marže. Kao alternativu, on nudi udžbenike podjedankog kvaliteta čiju je izradu sam finansirao. To su originalna izdanja koja su napravili stručni autori, akreditovana su od strane Ministarstva i imaju sve potrebne dozvole, od nedavno ih, na zahtev prosvetnih radnika i đaka ima i u digitalnom izdanju i što je najvažnije – štapma ne sme da košta više od dva dinara po stranici! To znači da će bilo koja knjiga iz Fondacije biti najmanje tri do četiri puta jeftinija od ostalih u ponudi. Ideja je najviše zaživela u manjim mestima, a bilo je slučajeva i da su se lokalne samouprave posebno uključile. U Šidu su do sada finansirali udžbenike samo za prvake, od drugih izdavača, a onda se ispostavilo da za isti novac, opština može da kupi knjige za sve razrede i sada svaki osnovac u toj opštini ima knjige ove Fondacije.

U Smederevu, ova inicijativa prolazi „stidljivo“, odnosno u tek nekoliko odeljenja u svega par škola. Profesor je naročito ponosan na činjenicu da sedmi i osmi razred pri Matematičkoj gimnaziji u Beogradu koji postižu posebno zapažene rezultate, koristi upravo ove knjige, kao i u gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj u Novom Sadu, zatim i izuzetno nadarena deca u školi za izuzetno talentovane za muziku u Ćupriji, dakle elitni đaci uče iz ovih knjiga. Jer, nije stvar u udžbeniku, već u nastavniku, on je taj koji podiže kvalitet nastave. Od svih zemalja koje učestvuju na PISA testiranju, jedno naša i eventualno možda deca iz neke od manje razvijenih zemalja bivše SFRJ, plaćaju udžbenike, što je poražavajuće saznanje. Roditeljima je zakon garantovao pravo da odlučuju o izboru udžbenika koje plaćaju, na odluku utiču i nastavnici, ali mnogi u tom lancu nisu ni upoznati do kraja sa procedurom i načinima kako da to postignu, pa se za detljanija uputstva, dileme i nepoznanice uvek mogu obratiti Fondaciji, zaključio je Kavčić.

foto: Ivan Veselinović

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!