Home ZanimljivostiSaveti Kako da pripremite dete za prvi trening?

Kako da pripremite dete za prvi trening?

by redakcija

Osim velikog doprinosa zdravlju i pravilnom razvoju, bavljenje sportom može biti uzbudljivo i korisno iskustvo za decu. Ipak, prvi odlazak na trening ponekad ume da deluje zastrašujuće, posebno ako dete nikada ranije nije treniralo neki sport.

Kao roditelj, želite da se vaše dete oseća što sigurnije – kako fizički, tako i mentalno. Zato ćemo u ovom tekstu prećki sve važne aspekte pripreme deteta za prvi dan sportske prakse, kako bi upuštanje vašeg mališana u novu avanturu prošlo što lakše i opuštenije.

Odabir adekvatne odeće i opreme za trening

Sasvim očekivano, na početku je potrebno da pripremite svu odeću i opremu koja je potrebna za trening.

Kada je u pitanju odgovarajuća odeća, imajte na umu da vaše dete treba da se oseća udobno, da može slobodno da se kreće, ali i da bude zaštićeno od povreda. Pritom, ne treba zaboraviti na detalje, kao što su čarape ili prijatan donji veš za devojčice i dečake koji će im osigurati komfor tokom aktivnosti.

U zavisnosti od sporta, potrebna je različita vrsta odeće. Zato bi trebalo da se raspitate kod trenera koja je odeća adekvatna za odabrani sport. Svakako se uverite se da je odeća prozračna i napravljena od materijala koji upijaju vlagu. Takođe, vodite računa o vremenskim uslovima i odaberite odeću u skladu sa njima.

Pored odeće, vašem detetu će možda biti potrebna i druga oprema. Primera radi, za sportove sa loptom su uglavnom neophodni štitnici, a često i različite vrste sportskih patika. Ove informacije je ponovo najbolje da proverite sa trenerom koji će vam reći i da li je dodatnu opremu bitno imati na prvom treningu ili ne.

Pakovanje adekvatne odeće i opreme za vašeg dečaka ili devojčicu ne samo da će pomoći vašem detetu da se oseća pripremljeno, već će i osigurati i njegovu bezbednost tokom vežbanja.

Razgovor – najbitniji segment za osnaživanje duha

Naredni korak u pripremi vašeg deteta za prvi trening je razgovor, uz koji ćete mu pomoći da se psihički oseća spremnije.

Razgovarajte sa svojim detetom o tome šta ih očekuje na odabranom sportu, uključujući pravila igre i tok treninga. Ohrabrite ih da vam postavljaju bilo kakva pitanja i budite strpljivi u odgovaranju na njih.

Podsetite dete da svako mora negde da počne, iako početak nije uvek lak. Objasnite im da je najvažnije da daju sve od sebe, a da je čak i pravljenje grešaka prirodan deo procesa učenja. Dajte do znanja svom detetu da verujete u njih i da ste ponosni što žele da probaju nešto novo.

Izgradnja dobrih vrednosti – privikavanje na novu odgovornost

Osim kroz razgovor, roditelji bi trebalo konstantno da usađuju dobre vrednosti svojoj deci kroz igru, učenje i davanje ličnog primera.

Najbitnije za sport su svakako odgovornost, samostalnost, poštovanje pravila, odnos prema vršnjacima i autoritetu.

Odgovornost je ključna, jer ih uči da stoje iza svojih postupaka i prihvataju njihove posledice, dok nezavsnost omogućava deci da razviju samopouzdanje koje je potrebno za uspeh na terenu i van njega. Dok poštuju pravila i autoritet, oni stvaraju pozitivno okruženje za igru, a dobar odnos sa vršnjacima ih uči timskom radu i osećaju zajedništva.

Sve navedene vrednosti su potrebne za stvaranje zdravog sportskog duha koji će doprineti razvoju dece i na ostalim životnim poljima. Roditelji decu na ovaj način treba da usmeravaju stalno, a ukoliko im postave smernice pre početka bavljenja sportom, oni će se još lakše snaći na svom prvom treningu.

Priprema pred trening

Kada nabavite svu potrebnu opremu i osnažite dete mentalno, vreme je da obavite završne pripreme za prvi dan vežbanja.

Uverite se da vaše dete zna vreme i lokaciju na kojoj se održavaju treninzi i pomozite mu da spakuje torbu sa svim potrebnim stvarima.

Ohrabrite dete da obuče sportsku odeću pre treninga kako biste bili sigurni da je sve taman i da se oseća udobno. Takođe, na ovaj način će moći da se naviknu na nju, što će pomoći da se osećaju sigurnije prvog dana. Razmislite o tome da ponesete dodatnu odeću za bilo kakve nepredviđene okolnosti.

Pored toga, potrebno je da se dete dovoljno naspava i pojede hranljiv obrok pre vežbanja, kao i da ima dovoljno vode da ostane hidrirano tokom treninga.

Prvi trening vašeg deteta može unositi nervozu, ali uz odgovarajuću pripremu, pomoći ćete svom detetu da ima dovoljno samopouzdanja i spremno prihvati novi izazov.

Učešće u sportu može biti neverovatno korisno iskustvo za decu. Ono ih uči važnim lekcijama, kao što su timski rad, disciplina i istrajnost. Omogućavajući svom detetu da se oseća pripremljeno i sigurno, pružićete mu priliku da izvuče maksimum iz svoje sportske prakse i izgradi jaku osnovu za svoj fizički i mentalni razvoj u budućnosti.

 

Srbijanka Stanković

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!