Home Zanimljivosti Kako da odaberete pravi čaj i ublažite tegobe?

Kako da odaberete pravi čaj i ublažite tegobe?

by redakcija

Svakodnevne tegobe možete ublažiti odabirom prave vrste čaja. Najbolje ga je piti bez ikakvih dodataka, a ako to ne možete, dodajte med i limun, ali tek kad se malo ohladi. Naime, med i limun gube svoja svojstva kada ih stavite u kipuću vodu.

 

Koju vrstu čaja odabrati? Mi vam donosimo nekoliko preporuka, a vi odaberite onaj koji najbolje odgovara vašem trenutnom stanju. 

Nana 

Osim što ima ugodan miris i ukus, čaj od nane ima brojna lekovita svojstva. Vrlo je učinkovit kod lečenja prehlade, a pomaže i kod probavnih tegoba jer smiruje želudac i creva. Nana zaista blagotvorno deluje na nervni sistem pa se preporučuje razdražljivim i anksioznim ljudima, zbog čega pomaže i kod glavobolje i mučnine. 

Zeleni čaj 

Zeleni čaj potiče iz Kine, a ima snažna antioksidativna svojstva. Smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova, karcinoma i brojnih drugih hroničnih oboljenja. Zeleni čaj olakšava probavu, a blagotvorno deluje i na kožu. Mnogi ga smatraju najzdravijim čajem na svetu koji može sprečiti nastanak brojnih bolesti. Osim toga, sadrži kofein pa se koristi i kao stimulans. 

Aloe vera 

Još u starom Egiptu koristili su aloe veru kao lek, a smatrana je i eliksirom mladosti. Indijanci su njome lečili rane, glavobolje i artritis. Aloe vera ima brojna lekovita svojstva, a posebno pomaže kod tegoba s probavom i želucem. Koristi se i za ublažavanje tegoba kod artritisa, psorijaze i ekcema. Čaj od aloe vere preporučuje se za jačanje imuniteta, a ima i protivupalno dejstvo. 

Kopriva 

Čaj od koprive od davnina se koristi u lečenju upala mokraćnih kanala i bubrežnih bolesti. Kopriva ima velike količine kalijuma koji je prirodan diuretik, ali i gvožđe koje pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Čaj od koprive pročišćava krv i podstiče obnovu ćelija, a preporučuje se kao lek za problematičnu kožu. 

Kamilica 

Čaj od kamilice na našim se prostorima najčešće upotrebljava kao lek za sve tegobe jer opušta, dobar je za probavu, ublažava bol, smanjuje osip, a pomaže i kod grčeva. Zbog svojih svojstava, poboljšava izgled kože, a kosu čini zdravijom i čvršćom. Žene često koriste kamilicu za ublažavanje menstrualnih tegoba.

Izvor: TPORTAL.HR

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!