Home InfoDruštvo Kad su nastali prvi hipsteri?

Kad su nastali prvi hipsteri?

redakcija

Osim rasnih i etničkih pogrdnih naziva, malo koja reč može izazvati burnu reakciju onog kom je upućena, kao što je to “hipster”.

 

Deluje da su hipsteri “iskočili” niotkuda krajem devedesetih, ali pravi hipsteri postojali su nekoliko generacija ranije. 

Oni su uglavnom povezivani sa jednim originalno američkim fenomenom – džezom

Reč “hip”, koja u engleskom jeziku označava nešto moderno, postala je deo jezika američkog engleskog govornog područja početkom 20. veka, ali njeno poreklo nije poznato. 

Ono što znamo je da je reč ušla u široku upotrebu tridesetih i četrdesetih godina. S rastom popularnosti džeza, mladi belci su počeli da odlaze u klubove afro-amerikanaca i delove grada koje su naseljavali, kako bi uživali u njihovoj muzici i plesu. 

Džez pevač Keb Kelovej objavio je knjigu Cab Calloway's Hepster's Dictionary: Language of Jive 1939.
“Hep cats” (Hep mačke u doslovnom prevodu) i hepsteri koje je opisao Kelovej, u narednim godinama postali su poznati kao hipsteri. 

Važno je naglasiti da se tada reč “hipster” nije koristila u pejorativnom značenju. Bila je neutralna i odnosila se na nekog ko je bio “moderan” i upoznat sa džez scenom. 

Već 1948. novinar Anatol Brojard postaje mnogo kritičniji prema hipsterima u eseju: “Portret hipstera”. 

“Hipster postaje u svojim očima poeta, prorok i heroj. Njihov način života postao je mnogo stroži od institucija protiv kojih je trebalo da se bori. Postao je dosadna rutina. Hipster – nekada neponovljivi individualac, pesnik podzemlja i deo gerile – postao je pretenciozni laureat poezije”, napisao je on. 

Posle četrdesetih kada je popularnost džeza dostigla svoj vrhunac, reč hipster se gotovo izgubila iz upotrebe do devedesetih. Tada je počela da opisuje pripadnika “indi” kulture mladih. 

Šta onda definiše hipstera?
Dok su hipsteri tridesetih i četrdesetih bili ujedinjeni oko džez i drugih muzičkih žanrova afroamerikanaca, danas ne postoji dominantan kulturni pravac koji objedinjuje savremene hipstere. 

Kao što primećuje novinar Stiven Kuruc u eseju objavljenom u Njujork Tajmsu, gotovo da ne postoji garderoba koju možete nositi ili hobi kojim se možete baviti, a da vas neko ne “optuži” da ste hipster. 

“Da li je i jedna subkultura bila tako sveobuhvatna?”

Izvor: npr.org

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!