Home Info Jovan Ćirilov u Smederevu promovisao dvotomno delo

Jovan Ćirilov u Smederevu promovisao dvotomno delo

by redakcija

SMEDEREVO, 20. decembra 2010. (Beta) – U smederevskom istorijskom arhivu književnik i teatrolog Jovan Ćirilov promovisao je dvotomnu knjigu „Svi moji savremenici“ u izdanju beogradske izdavačke kuće „Laguna“.

O knjizi i autoru u ponedeljak uveče govorili su umetnička direktorka festivala „Tvrdjava teatar“ Branislava Liješević, književnica i rediteljka Vida Ognjenović i urednik u „Laguni“ Dejan Mihailović.

Vida Ognjenović je posle niza pohvala Ćirilovljevoj gospodstvenosti, umerenosti, enciklopedijskoj širini, pročitala tekst iz promovisane knjige „Gradonačelnik je sila“ o prvom čoveku Smedereva Predragu Umičeviću.

U dva toma stalo je više od tri stotine portreta slavnih ličnosti različitih profesija, sa svih kontinenata. Tako je nastalo jedinstveno svedočanstvo, rekao je urednik Dejan Mihailović.

Dogadjaji, trenuci, priče i anegdote o Ivi Andriću, Josipu Brozu, Filipu Žeraru, Juriju Ljubimovu, Robertu Vilsonu, Peteru Handkeu, Dušanu Makavejevu, Žan-Polu Sartru, Džordžu Sorosu, Nevenki Urbanovoj, dokument su o poslednjih pola veka javnog, političkog i kulturnog života u svetskim razmerama, rekla je Vida Ognjenović.

„Nijednom rečenicom nisam naknadno šminkao svoje savremenike, niti sam ih ružio ako sam o njima posle godina koje su prošle promenio mišljenje“, rekao je Ćirilov govoreći na primeru teksta o Vojislavu Koštunici, dodavši da ne bi bilo korektno da menjajući mišljenje menja i tekstove.

Ćirilov je dodao i detalj koji je oteo uzdahe publike: za tekst o Koštunici jedan strani list platio mu je honorar 1.000 evra.

msp/dar

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!