Home Info Danas je Sveti Nikola

Danas je Sveti Nikola

redakcija
sveti_nikola teh teh.jpg

Svetog Nikolu, jednog od najvatrenijih zagovornika hrišćanske crkve i velikog protivnika jeretičkih učenja u prvim vekovima hrišćanske propovedi, danas obeležava Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici.

Svetog Nikolu podjednako poštuju i zapadni i istočni hrišćani, a u Srbiji je jedna od najčešćih slava i zaštitnik pravoslavnih porodica.

Smatra se da svi pravoslavni Srbi proslavljaju svetog Nikolu, polovina kao krsnu slavu dok su druga polovina gosti pravoslavnih domaćina.

Srpska pravoslavna crkva obeležava dan smrti svetog Nikole, čudotvorca Mirlikijiskog koji je rođen u gradu Patari, u oblasti Mire Likijske, u vreme cara Valerijana.

Umro je 6. decembra 345. godine (19. decembra po zvaničnom gregorijanjskom kalendaru), pa tog dana svi hrišćani daju pomen svetitelju.

Sveti Nikolaj, čije je ime u grčkom značenju – pobeditelj naroda, smatra se u hrišćanskom svetu pobediteljem dobra nad zlom, koji je kao propovednik pravoslavnog hrišćanstva u prvim vekovima imao najveći broj pristalica.

Hrišćanske crkve slave takođe i prenos moštiju svetog Nikole koje su 22. maja 1096. godine prenesene iz Patare Mirlikijske u Bari, gde i danas počivaju, i smatraju se mestom na kome se sreću i na kome će se pomiriti istočni i zapadni hrišćani i njihove podeljene crkve.

Sveti Nikola je bio zaštitnik srpskih kraljeva pa su najstarije crkve njemu posvetili. U srpskim manastirima sveti Nikola se slika u odeždi arhiepiskopa, a među najlepše predstave spadaju i scene sa Prvog vaseljenskog Sabora su u manastiru Dečani.

U srpskom pravoslavlju slava svetog Nikole pada u vreme Božićnog posta pa je običaj da se na slavsku trpezu iznose posna jela.

Izvor: RTS

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!