Home InfoDruštvo Još jedna akcija za smederevska igrališta

Još jedna akcija za smederevska igrališta

by redakcija1

Udruženje Očuvajmo igru, ovog vikenda je akciju organizovalo tamo gde najveći deo nas rado provodi slobodno vreme, ali gde je ujedno i veoma malo sadržaja za najmlađe – u tvrđavi.

Znamo da je tik uz ulaz u Veliki grad od pre nekoliko godina, i to kao donacija, postavljeno igralište koje je dugo bilo prilično zapušteno. Sve dok aktivisti nisu najavili da će baš tu napraviti naredno druženje.

Ova akcija ima posebnu istoriju, odnosno sve ono što joj je prethodilo. Početkom oktobra smo direktoru JP Tvrđava saopštili da bismo voleli da volonterski malo popravimo i uredimo to igralište.

Predložena nam je saradnja, ali obećanje da će nas kontaktirati, nikada posle toga nije ispunjeno, a na naše pozive i mejlove nije bilo odgovora.      

Onda smo odlučili da na drugi način privučemo pažnju. Da organizujemo jedno druženje na otvorenom pored igrališta. Pozvala sam ljude preko društvenih mreža. Baš nekoliko dana pred ovu akciju ja sam došla i snimila kako je ruinirano.

Isti dan, već popodne radnici JP Tvrđava su se uključili i počeli da farbaju i menjaju daske. To je dobro, svakako da bar malo bolje izgleda i bezbednije je sada. Ali, i dalje je, na žalost ovde malo sadržaja. I može da se uradi bolje. Svi znamo da bi u tvrđavi mnogo toga moglo da se napravi – kaže, za SDCafe.rs Lia Antić iz udruženja „Očuvajmo igru“.

Ovom prilikom, zabavljali su se svi. Igranje, loptanje, jurke, crtanje na temu „Moje igralište iz snova“, deo su akcije koja je takođe bila posvećena i nastavku sakupljanja potpisa za peticiju kojom građani poručuju da žele da postojeća igrališta budu redovno održavana kao i da se postave nova.

Zadovoljna sam, nekoliko stotina potpisnika nas je podržalo. Ljudi rado potpisuju, svi slažu da nam je tako nešto potrebno. U ovom gradu ima oko 14 000 dece uzrsta do 14 godina. Nemamo ni približno dovoljan broj igrališta za sve njih. Na onima koje imamo, stanje je dramatično.

Takođe, tokom ovog meseca priređene su i dve akcije čićenja, najpre na Slaviji, a potom i na Carini, prošlog vikenda. Udruženje je pokušalo da još jednom skrene pažnju na to da je igralište koje se tamo nalazi, iako postavljeno prošle godine,  u lošem stanju. Zasadili su cveće, skinuli grafite, ali kako objašnjavaju, popravku samog igrališta ne mogu da organizuju. Za to postoje propisi i pravila.

To rade isključivo firme sa serifikatom. Uostalom, tako nešto i nije obaveza građana, dodaje Lia. ali skretanje pažnje javnosti i zalaganje za bolje uslove na igalištima svakako jeste.

Ja verujem da u Smederevu, sredstava i radnika ima dovoljno. Ali iz nekog razloga, slabo se bilo ko interesuje za ovo pitanje. Mi peticijom predlažemo i da se pronađe način da se obezbedi redovno održavanje.

Da li će to biti kao u Beogradu, gde jedna posebna služba pri JKP brine o tome svakodnevno ili nešto drugačije, o tome treba da odluči Gradska uprava. Ali je svakako važno da se reaguje redovno, a ne tek odnda kada je igralište već uništeno.

Mi smo do sada imali i obeshrabrujuće trenutke. Ali, ja nastojim da u svemu vidim nešto pozitivno. Da nije tako, odavno bih odustala od svega. Na žalost, imali smo raznih situacija. Kada smo zakačili ljuljašku na Carini, kao znak da nam treba igralište na tom mestu, ona je već sutradan nestala.

Ima i loših komentara na društvenim mrežama, ali verujem u to da, kao što ima onih koji kritikuju, tako ima i onih koji podržavaju. Verujem da i u Gradskoj upravi takođe ima onih koji imaju decu i misle da ovo treba drugačije da se uradi – smatra Lia Antić.

Kako dodaje, naredni koraci su nastavak sakupljanja potpisa do sredine decembra. Potom sledi njihova predaja nadležnima u Gradu Smederevu. Ukoliko reakcija izostane, „Očuvajmo igru“ će nastaviti da ovaj problem i dalje ističe kada i gde god je to moguće.   

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!