Home InfoDruštvo Jezava zapuštena a zatvoren bazen prazno obećanje

Jezava zapuštena a zatvoren bazen prazno obećanje

Redakcija

Građanima Smedereva, u poslednjoj deceniji, obećavano je sve i svašta. Posebno pred izbore. Ponešto je ispunjeno, ali većina stvari nije.

Na spisku „praznih“ obećanja je i izgradnja zatvorenog bazena.
Pre tri godine predstavljen je projekat i izabrana lokacija. Ipak, nakon toga, bazen više niko ni ne spominje.

SDCafe.rs podseća da je u julu 2018. godine predstavljeno idejno rešenje projekta, odnosno budućeg bazenskog kompleksa. Kao lokacija za zatvoreni bazen izabrano je napušteno korito reke Jezave.

Javnosti je predstavljen mogući izgled bazena, i obećano da će idejni projekat biti završen za mesec dana, odnosno u avgustu 2018. Projektno.-tehničku dokumentacije radio je konzorcijum predvođen preduzećem Elkoms iz Beograda,

Reč je o projektu, u partnerstvu sa rumunskom opštinom Gilad, koji je trebalo da finansira Evropska unija iz IPA fondova.
Projekat je podrzaumevao 434.869 EUR za izradu projektne dokumentacije, a grad bi, kasnije, tražio investitore.

Gde je zapelo oko ovoga, javnost ne zna.
SDCafe podseća gradsku vlast da bi trebalo da ponudi objašnjenje šta se desilo sa ovim projektom, da li je utrošeno skoro pa pola miliona evra za dokumentaciju, da li će bazen biti izgrađen ili ne?

Dok ne stignu odgovori, još jedno podsećanje na neispunjeno obećanje.

Godinama se najavljuje čišćenje korita Jezave odnosno izmuljavanje marine. Da li se odustalo zbog plana da se ono zatrpa i gradi bazen, ne znamo. Ili se odustalo od bazena.

Iz gradske kuće stižu informacije da se planira uređenje marine. Prema tvrdnjama nadležnih, reč je o skupom poslu jer bi izmuljavanje koštalo između 35 i 40 miliona dinara. Međutim, ovo bi bilo kratkotrajno rešenje. Zato se vode razgovori sa predstavnicima JP “ Srbijavode” i Đerdapa, u čijoj je nadležnosti ovaj posao, kako bi se pronašlo dugoročno rešenje za marinu.

3 comments
0

Slične vesti

3 comments

NIKOLA TASIĆ CALE 04.09.2021 - 22:19

Jezava nije zapuštena – ona je ubijena! Ubili su je zatrpavanjem, od 1965. do 1971. god, neki dođoši u Smederevo. To su bili neuki, poluobrazovani ljudi, koji nisu znali šta znači imati reku u gradu. Oni takođe ništa nisu znali o zaštiti životne sredine, a još manje o ekologiji! To su bili ljudi koji su hteli da „zaštite“ propali „Godomin“ od poplava, a da od „Heroj Srbe“ „naprave“ „Želvoz“. Zbog te njihove gluposti, dobili smo osakaćenu Jezavu i usranu Marinu, a od 8 mostova, od Lipskog do ušća u Dunav, ostao je samo ovaj betonski, koji iako ovako lep, nažalost nije za saobraćaj. Koliko je tadašnja odluka bio promašaj pokazalo se vrlo brzo, jer niti više postoji „Godomin“, a naduvani „Želvoz“ postoji samo u nekim tragovima !
Na ovom portalu objavljena je 06.12.2014. god. moja priča „Jezava – ubijena reka!“
Inače, izgradnja zatvorenog bazena na mestu Marine je projektanska glupost i prazno obećanje izvesnih političara !

Reply
Dragan 05.09.2021 - 22:23

To što je Jezava zapuštena i umesto najlepše marine pokraj Dunava imamo močvaru u centru grada, to je bruka opšinskih vlasti. A što se tiče suludog projekta da se napravi bazen u koritu Jezave, sva sreća da se više ne spominje, jer to bi bila prava katastrofa iz svih aspekata od prirodnih do kulturno istorijskih.

Reply
žika 12.09.2021 - 10:16

Jasna Avramović je, u ime grada, pre više od deset godina, navodno zarad prethodnog izmuljavanja marine, potpisala ugovor sa Đerdapom, kojim je Smederevo preuzelo obavezu održavanja marine. To je tada reklamirala kao veliku stvar koju je uradila, u stvari mangupi iz “Đerdapa” su navukli je i oslobodili se obaveze koja je po zakonu bila njihova zbog uticaja Hidroelektrane na nivo Dunava i objekte u priobalju. Mnogi su je upozoravali da to ne čini, jer je “Đerdap” već imao obavezu da odmuljava marinu, ali bez uspeha. Ko zna kakav je još “dil” bio iza svega. O bazenu napravljenom u koritu marine i ostalim “megaprojektima” mozgova iz Direkcije za izgradnju, evropskim fondovima, nemačkoj investiciji id 50 miliona evra u “sportski kompleks u marini” ne vredi trošiti reči. Same laži i prevare.

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!