Home Info Izložba predmeta rimskog doba iz zbirki dva muzeja

Izložba predmeta rimskog doba iz zbirki dva muzeja

by redakcija

Tokom aprila i maja, u Smederevu će, na poziv Muzeja smederevskog Podunavlja, gostovati Zavičajni muzej Jagodina  izložbom Populus Romanus (Rimljani) čiji su autori kustosi obe institucije.

Vremenski okvir postavke  je od kraja prvog  veka pre nove ere do kraja šestog stoleća nove ere.       

Na izložbi u Muzeju u Smederevu, uz predmete iz zbirke gostujućeg Muzeja, biće izložene i muzealije smederevskog Muzeja.

Koautori su arheolog, kustos Zavičajnog muzeja u Jagodini Radovan Petrović i arheolog, kustos Muzeja u Smederevu Ljiljana Nikolić.

Izložba je prvi put predstavljena jagodinskoj publici krajem septembra 2010. bez muzealija iz smederevskog Muzeja i u tom obimu je gostovala u više srpskih gradova.

Izložba će u Smederevu sveobuhvatnije prikazuje nakit, novac, kultne predmete, opremu vojnika, posuđe i druge upotrebne predmete.

Namera autora je da se raspoloživim muzealijama osvetli život naroda sa teritorije rimske provincije Gornje Mezije (Moesia Superior), koja je obuhvatala najveći deo teritorije današnje Srbije.

Organizator je naveo da je postavka posvećena delu Aleksandra Saleta Jovanovića, profesora na Filozofskom fakultetu u Beogradu, koji je bio dugogodišnji saradnik Muzeja u Smederevu.     

Muzej u Smederevu izložbom Populus Romanus obeležava 62. godišnjicu postojanja.

 

msp

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!