Home InfoHronika Istopili šest miliona evra!

Istopili šest miliona evra!

redakcija

 

Kriminalistička policija uhapsila 13 osoba zbog krađe čeličnog otpada iz železare Smederevo. Nakon prerade, čeličani vratili 200.000 tona bezvredne šljake. Plaćali optad na crno 60 evra, a preprodavali u Albaniji i Rumuniji za 300 evra po toni.
 
Smederevska kriminalistička policija uhapsila je 13 osoba, radnika firme „Harsko Metals Srbija“ i vlasnike više privatnih preduzeća, osumnjičenih da su nezakonito otuđili čelični otpad iz Železare Smederevo koja je tako pretrpela štetu od 5,7 miliona evra!
Policija je saopštila da su osumnjičeni u periodu od kada je Železara u državnom vlasništvu, od januara 2012. godine, otuđili čelični otpad, vlasništvo Železare, koji je preduzeće „Harsko Metals Srbija“ trebalo, po ugovoru, da preradi i vrati u dalji proces proizvodnje.
 
Umesto da Železari, nakon prerade, vrate oko 200.000 tona upotrebljivog čeličnog otpada za proces proizvodnje, radnici preduzeća „Harsko Metals Srbija“ su taj koristan otpad, sa visokim procentom gvožđa, prodavali privatnim firmama iz Smedereva.
 
Vlasnici ta četiri preduzeća nisu, ukazuju u policiji, imali kome da prodaju čelični otpad u Srbiji, osim smederevskoj čeličani, čime bi se odmah razotkrili, jer je jasno da su ga jedino iz železare mogli dobiti. Zbog toga su ga izvozili u Rumuniju i Albaniju tamošnjim železarama, i zarađivali petostruko više novca po toni nego što su plaćali u Smederevu.
– Vlasnici tih firmi otkupljivali su čelični otpad za 60 evra po toni, a preprodavali ga u Rumuniji i Albaniji za 300 evra po toni. Reč je o takozavnom skrepu A kvaliteta sa najvećim procentom gvožđa, dok je onaj niže kategorije nešto jeftiniji – navodi naš izvor iz policije.
 
Kod privatnih preduzeća, kriminalistička policija je pronašla oko 300 tona ovog otpada spremnog za izvoz u Rumuniju i Albaniju.
 
Sve ovo se, kako policija veruje, dešavalo u periodu od januara do juna prošle godine, od kada je visoka peć stavljena u režim tihog hoda.
 
– Za tih šest meseci, ne sumnjajući da im „Harsko“, sa kojim čeličana godinama uspešno sarađuje, vraća škart umesto čeličnog otpada, dolazi do ogromnih gubitaka i grešaka u proizvodnom procesu, a proizvodi su lošijeg kvaliteta od standarda. Kako bi zadovoljili sistem kvaliteta, morali su dodatno da poboljašavju proizvodni proces, što je dovelo do dodatnih troškova – kažu u policiji.
 
Na ovaj način „Železara Smederevo“ je, zbog plaćanja neizvršenih usluga prerade, korišćenja beskorisnog otpada i gubitaka u proizvodnji oštećena za ukupno 5,7 miliona evra. Samo oko 2 miliona evra od toga je šteta za neupotrebljiv čelični otpad koji je na lageru.
 
Policija ima dokaze da su članovi ove kriminalne grupe ukupno zaradili oko 40.000 evra. Međutim, to je, veruje se, samo deo novca, jer je nemoguće dokazati koliko je čeličnog otpada na ovaj način izašlo iz fabrike i preprodato na crnom tržištu.
 
ISTRAGU INCIRALA ''ŽELEZARA''
 
Hapšenja u Smederevu u vezi krađe čeličnog otpada – troske, nisu vezana za zaposlene u Železari Smederevo već za zaposlene u ugovaračkoj firmi „Harsko Metals“ i vlasnike privatnih preduzeća koja su učestvovala u ovoj kriminalnoj radnji. Saopšteno je ovo u ponedeljak iz Železare, uz napomenu da je „proces istrage otpočeo na osnovu informacija koje je Železara Smederevo dostavila PU Smederevo“.
 
– Na osnovu tih informacija je PU Smederevo prikupila relevantene činjenice, izvela dokaze i privela osumnjičene – saopštila je „Železara Smederevo“.
 
IZA REŠETAKA
 
* Privedeni su bivši direktor firme „Harsko Metals“ Đorđe Jovanović, poslovođe ove firme Aleksandar Rajković, Igor Mihajlović i Milovan Novokmet, zatim radnici Miroslav Pavlović, Nebojša Petrušević, Dalibor Dimitrijević i Miroslav Jovanović.
 
* Policija je privela i Bobana Crnoseljanskog i Miroslava Vasića iz firme „NN Luis“, zatim vlasnika firme „Pašer“ i „Nole metals“ Miodraga Jovanovića, vlasnika firme „Ema“ Gorana Janićijevića, vlasnika firme „Blubis“ Živojina Marinkovića.
 
* Traga se za direktorom firme „Ema“ Dejanom Dobrićem.
 
* Uhapšeni se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje službene isprave i prikrivanje.
 
I HOLANĐANI PODNOSE PRIJAVE
 
Društvo za preradu čelika i čeličnog otpada „Harsko Metals“ osnovano je 2004. godine, a posluje u okviru holandske korporacije „Harsko metals end minerals“. „Novosti“ saznaju da je holandska firma takođe podnela krivične prijave protiv svojih radnika u Srbiji.
 
J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!